Preggy

Preggy dah 38wk 2dy, any advise for me? First baby ?

13 Balas

1. Minum banyak air 0 tuk elak kaki bengkak. 2. Beli Lactul solution tuk elak sembelit lepas bersalin (Rm10) 3. Beli ubat sapu Solcoseryl 10% utk luka jahitan cepat kering & sembuh. (RM22.50) 4. Bawa banyak pampers dalam beg hospital sebab newborn kerap berak. (4-5 kali dalam tempoh 24 jam sebelum discharge) 5. Bawa siap2 botol / sedikit susu formula dalam beg tapi sembunyikan sbb takut misi marah. ni sebenarnya sbb kita takut breastmilk x kluar sejurus lepas bersalin. Sy sendiri 3 hari lepas bersalin baru ade breastmilk. Jd, tuk elak bayi lapar, bancuh skit la tuk die walaupun x digalakkan. (susukan bayi guna teknik cupping, jgn direct kasi botol sbb nanti takut niple confuse. sebelum susukan bayi, cuba biarkan bayi hisap puting ibu dulu agar bayi kenal puting ibu / sumber susu). dalam masa yg sm, mommy kene urut2 breast dgn cara marmet tuk ransang demand n supply. ni sgt penting tuk galakkan breastmilk production. stop bg bayi susu formula once breast dah de susu walau sikit sbb newborn xperlu byk susu pun. Itu je la nasihat sikit. hehe.. Goodluck Mommy💪

5y ago

sangat2 mencabar. lg2 sejenis susu x meriah mana. sy baru 32 hari bpantang harini dan byk kali nak give up bf tp x jd sbb tgk muka baby. dah try smua jenis tips tp masih x mjd. lg2 tkene dgn tips ya tak boleh pam ms pantang la, kene paksa anak df lah. kita ibu2 ni da mslah masing2. ade puting pendek, da puting besar, tkene pulak dgn bby x reti latch on. mmg stress. kene kuat smangat, kene positif dan elakkan stress.. jd tips sy cuma 1 ja, buat la apa yg mommy rs tbaik tuk baby. pam la susu kalau tu yg tbaik. ajar la baby isap botol kalau latch on byk kali pn x jlan. yg penting bby mnum susu kita. mahal mcmna pn susu formula mmg xtbanding dgn susu kita sbb susu kita ada antibody tuk bby. suara2 lain abaikan. hehehe..tp kalau susu meriah, syukur alhamdulillah. Allah permudahkan bhgian rezeki baby.. hehe

Anak 1st ke? Google and tgk cara bernafas and teran yg betul. It is so important utk kita yg takde experience bersalin.

good luck mommy..saya bersalin hari tu msa 38weeks 2 day😂 kena bnyk berjalan supaya mudah bersalin

Good luck mommy! Make sure that you have packed all the stuff that you need before you deliver

5y ago

insyaallah.. tq 😁

Sy dh 38week 5 days. Xsbr rasanya nk tgk baby lahir hehe..

minum air kelapa...Makan buah bnyak sikit mom..gud luck mom!

5y ago

sorry dad.. btw thanks ya 😁

Semoga baik2 dan dpermudahkan segala urusan

tahniah ... jgn terlalu risau or stress .. 😍

5y ago

thanks mom.. insyaallah 😁

All the best and enjoy contraction 💕