Mkn durian

Preg 16w, ada x ibu2 mkn durian?

21 Balas

better jngn la sis sy keguguran lps mkn durian February tahun ni. tengahari mkn dlm 3 4 ulas mcm tu mlm bleading esok pagi nya gugur. luruh nya hati kami masa tu. sy x terfikir buah durian blh sbbkn keguguran. selang sebulan tuhan bagi ganti cpt. alhamdulilah skarang dah 14w1d & sy elakkn mkn durian sbb dah kena pada btg hidung sendiri. kalau sis teringin sngat rasa nya seulas blh jer lps tu mnum air bnyk. kalau sis rasa nak mkn lebih risiko tanggung sendiri. sbb sy dah tanya doktor tmpat sy bklinik durian mmg x d galakkan mkn dlm kuantiti bnyk sbb panas & blh mnyebabkan keguguran. so bukan mitos lg tapi fakta. blh google juga kalau sis nak.

ade. tpi try mkn sikit dulu ya dlm 1ulas mcm tu. kalau dlm masa 24hours xde mslh mcm perut memulas ke bleeding ke, boleh mkn. tpi jgn byk dlm 3-4 ulas jee. durian ni panas, ade org bdn x tahan boleh sebab threated misscarriage. n durian ni tinggi kandungan gula.

Kalau xda alahan boleh je mkn.. klau dh tringin, mkn la seulas dua. Cuma Jgn mkn slalu. Sy mkn durian juga msa dh nk bsalin hritu. Bnyk juga Sy mkn 😂 ada org kata, Jgn mkn durian bnyk msa prgnnt, nnt anak besar. Susah nk teran

Sy preggy 10 week. Makan jugak minggu lepas 2 ulas. Sebab tringin nak makan pulut durian. Makan berpada2.. Sebab xsama badan setiap org. Tahan diri, semoga x menyesal kemudian hari.

Saya sekali makan dalam 10 ulas macamtu , alhamdulillah takde pape , sebenarnya bergantung pada antibodi bdn seseorang boleh tahan ke tak , saya lepas makan durian baby aktif kat dalam ,

2y ago

Iya betul tuuu , kita makan pulak waktu malam , memang takleh tidur dibuatnya asyik main aja kat dalam

saya makan je tapi sendiri control sebab durian nie tinggi manis yer... family & suami x halang... tp ikut antibody jgk... saya ok je mkn even sekali mkn nk dkt 10 ulas...

2x juga la repeat makan durian tapi 4ulas saja sekadar lepas tekak, antibody kita xsama kalau risau makan sikit dulu dan jarakkan waktu nak makan lagi 😅

Dr Imelda kata, jika sebelum mengandung tiada alahan terhadap makanan tu, maka tak ada masalah untuk makan. cuma berpada-pada dalam jumlah pengambilannya.

Saya makan tapi dalam seulas dua ja..janji hilang rasa mengidam nak makan durian tu..puan boleh makan cuma jangan makan berlebihan ja.. ☺️☺️

saya 12wk dh mkn durian masa 4, 5 lagi. .seulas dua ulas ok sis jgn bnyk x bagus utk kita dan janin klu bnyk sgt, gula tinggi