Tips pregnant

Pls kongsi tips ibu2 yg dh berjaya 😞 dh start konfius pasal bd..selang sehari ke dua hari yg terbaik..dan tips2 yg blh d kongsi 🥹 trima ksh

20 Balas

hi sis sy ada beberapa tips nk share. Sy lps 4 bulan kahwin alhamdulillah berjaya pregnant lps amalkan tips ni dgn izin Allah. 1. Sy guna OPK utk cek hari kesuburan. Lps period sy akan test hari2 sy suggest beli dkt tiktok je opk tu murah dapat bnyk plk tu. Sy akan cek belah ptg dalam pkul 7ptg. 3jam sebelum tu stop mnum air dan tahan kencing utk lebih accurate dia punya result. Once dh jumpa hari subur, bleh BD 3hari straight non-stop kalau penat boleh je skip. Lps OPK dh negatif, sy dgn suami akan rest dulu kejap sampailah next period, mmg agak sukar bagi suami tp dua2 kena bg kerjasama. Tp period sy lambat 3hari lps cuba cara ni terus sy test UPT alhamdulillah pregnant. 2. sy makan folid acid, vitamin D3, vitamode coq10 ubiquinol. 3. masa ikhtiar nk pregnant, sy stop makan ayam, semua fastfood, junkfood. Sy akan makan ikan, daging dgn telur je sbg lauk. 4. makan sayur2 lebihkan bayam hijau, brokoli. 5. sy makan kiwi, avacado, kekacang, yourgurt hari2. 6. sy breakfast 2 biji telur hari2. kurangkan air manis, lebihkan air putih je. Alhamdulillah sis, dgn izin Allah sy pregnant nk masuk 16weeks dh. Sy xpasti tips ni berkesan ke tak utk org lain tp sis boleh ikhtiar kalau nk. Sis boleh banyakkan baca tips2 dlm tiktok dari doktor2. Sy bnyk refer tiktok Dr.Raihanah bnyk input sy dpt utk sy terus semangat semasa nk ikhtiar. Mmg org cakap perkahwinan kami masih awal tp sy cuba jgk ikhtiar sbb yela kami suami isteri xmerancang, kalau boleh kahwin terus lekat syukur sgt. Sy doakan urusan sis suami isteri dipermudahkan dan dikurniakan cahayamata yg soleh dan solehah ya.

1w ago

ada jgk bd lps 3 hari tu cuma sy pastikan smggu sebelum tarikh period akan dtg sy akan stop dan rest dulu. Banyakkan berdoa supaya proses penempelan tu berjaya, innshaAllah.

sye install app my calendar kat situ Ade tarikh subur... lepas 2y kawen bru dpt baby.. Selama ni xtaw mase subur ke x.. 1y kawen pun xde anak xde jumpe Dr check keseburan suami isteri sebab mindset kami kalau Ade Ade.. xada xpe... suami xpenah Hina cakap sye mandul ...(Ade kenalan sye dihina baru 6 bln kawen dh dipanggil Bini nya mandul... mandul ambil kan AK air.. cmtu dia cakap kat wife) waktu TU mindset kami suami isteri andai ditakdir kami berdua je ...kami suami isteri dh bahagia..tp lepas lahir nye anak sye ...lebih berseri hari2 kami.. kami hidup berdua je dh happy bayang kan dh bertiga.. alhamdulilah.. suami xpenah bg tekanan ckp nak zuriat ... tp rupeny ad apps leh check hAri subur..jd make sure ikut date TU laa..lepas bersama..sye angkat kedua kaki sye tinggi2 dlu selama 5 minit... husband tgok muke pelik... haha..LPs TU bru sye mandi.. inshallah Ade rezeki ..yg penting sebenar nye happy jgn stress2..dengan ikut date TU.. 2y baru tahu.. ye la sebab org sekitar sye mse TU tahu kami suami isteri okok je Ade Ade..xde xpe.. sebab TU xde spe kongsi tips.. sye tahu apps my calendar ni pun Dari fb..jd sye install n cuba

1w ago

lps 8 bln kawen preggy dah akhirnye membe. cinta itu buta sis ..xnampak ape selain dia 😭🙏

kerapkn bersama lps period sis, tk kisah laa bersama btul2 lps mndi.. tk pun 2 3hari lps mandi.. kalau boleh smggu lps abis period tu, bersama jee hari2. lpstu cara bersama pun kene betul. sy awal2 tk lekat, sbb ingtkn boleh bunting pelamin sbb sy tgh subur wktu tu. maklumlah, dedua innocent lgi.. tk tau pape😅tpi lps try tips ni, next month terus prgnant. sblum tu sy mintk maaf if benda ni mcm luc*h sikit. kalau sis nk try boleh try.. lps bersama suami (lps pa*c*t) jgn bgi husb punya tut keluar. stay jeee dlm tu dalm 5minit, tertidur pun tk pe. lps tu, sis boleh la ngiring belah kanan/kiri.. jgn basuh pula ya. mana2 tk kisah, eloknya try je ngiring kanan dan kiri.. sbb kita tk tau ovum kita kat belah kanan/kiri. alhamdulillah terus lekat baby.. lmp, size baby n edd sy pon sgt accurate. maybe sbb persenyawaan jadi mse wktu subur. if ad mslh hormon/sush jumpa wktu period.. boleh kawal makan. kalau boleh jgn makan benda instant mcm fast food/ junk food selalu. sos, kicap, even tho roti pun, makanan dlm tin.. kalau boleh elakkn. benda2 mcm ni boleh kacau hormon. kalau kawal, in shaa Allah hormon stable..

1w ago

tq 😊

ni ikhtiar je tau tak menjamin 100% berjaya. tapi insyaa Allah sis boleh cuba mana tahu menjadi dekat sis. dan yang paling penting jangan stress masa ikhtiar ni. 1. download apps flo, kat situ sis kene isi period sis sampai habis period. nanti dia akan bagitahu high chance pregnant dgn low chance pregnant. seminggu sebelom high chance pregnant tu sis jangan bersama dulu dgn suami. dan pada masa seminggu tu sis diet pemakanan maksudnya jangan mkn junk food, fast food, soft drink. lebihkan sayur dgn buah. and makesure sis bersama sebelom hari ovulation. 2. mandi hujan bersama , dan doakan dalam hati ikhtiar untuk hamil. make sure mandi hujan bersama ni masa high chance pregnant sebelom hari ovulation. 3. kalau bulan depan masih belom ada rezeki saya cadangkan check subur suami isteri. dan dapatkan cadaganan dari doktor. saya doakan semoga awak dipermudahkan untuk nak pregnant. insyaa Allah semoga awak juga akan merasa pregnant, bersalin dan menjaga anak. takpe enjoy your life , abaikan mulut org, yang jaga anak nanti awak, bukan orang yang bercakap tu.

lepas kawin 4bulan sy pregnant. Masa awl2 kawin ingtkn lepas bsma je terus lekat😅lpas 4bulan baru lekat walaupun org ckp masi terlalu awl tpi sy dgn suami mmg nak anak awl ye la umur pun dah nak msuk 30😆 Tips yg sy amlkn sblm lekat, kmi dua selalu exercise jaga bdn & pemakanan. Sy install aps My Calendar kat sna kita bole tgk wktu subur, selepas bebrpa hari hbis period sy akn brsma dgn suami. Yg ni kerapkn masa brsma je tau x kira la siang, mlm atau subuh hahah. Lepas husb dah p*n*t dlm biarkn dulu dlm bbrpa minit sblm c*but. Lepastu awk jgn terus cuci, awk miringkn bdn ke kiri & ke knan baru cuci. Sy doakn semoga awk dpt zuriat😊😊

1w ago

aamiin terima kasih sis 😊

saya amalkan makan folic acid 3-4 bulan sblm berkahwin tp ada juga termiss sbb lupa hehe. suami juga amalkan yg sama. Tapi kami tak terlalu mengharap sbb saya setahun dua sblm berkahwin, mmg ada mslh irregular period + dan 6 bulan sblm berkahwin ada makan ubat jerawat dr pakar kulit yg mmg tak boleh pregnant slps 3 bulan stop ubat. Kebetulan, saya ni ada masalah misteri lain dan setiap kali pergi berubat ustz akan kata susah nk dapat anak kalau berkahwin. Tiba tiba, 4 bulan lepas kahwin terus lekat Allah bg rezeki. Saya doakan awak juga dikurniakan rezeki anak.

saya 4 tahun amik proses nak ngndung.. period saya irregular.. pastu saya diet loss hmpir 20kg lepastu usaha mengurut kg.. rupanya tiub fallopio saya tersumbat.. lepas urut dgn makcik tu trus ok .. period . then tahu2 dah lekat .. kalau tip dari saya jaga pemakanan dulu lepastu hbis priod cuba buat selang sehari... klau tak jumpa lendir telur tu.. lepas bersama saya tak mndi terus .. esk tu bru mandi .. elok bersama wktu pagi dlm kul 12 ke 1 cmtu ..

saya takde tips tapi masa saya mencuba mmg waktu subur and buat berterusan 25 hari tau tau lekat. estimated lekat/ikut due date hari ke 4 lepas subur. kalau nak fikir2 balik masa tu mmg saya jaga berat badan, makan sedap2, happy je memanjang, dapat tidur yg cukup. saya takde financial stress or stress luar yg effect mood saya nak bersama. sehari dalam 2-3x bersama. hahahah

saya mengandung anak ke 2 haritu sebab saya n suami bersama sehari lpas kering. tup² mengandung. saya senang mengandung tengah, tahun maybe subur tengah tahun je kut 🤣 anak sulung pun tengah tahun jgak mengandung nya 🤣 anak saya kat syurga tu pun saya mengandung hujung tahun 🤣 akhir² tahun baru Allah bagi rezeki 🤭 sabar okey ? setiap orang tak sma.

saya ttc 9tahun, alhamdulillah Allah SWT izin lekat. Saya ikut tips dari yg ttc 12y, hari kedua isteri period, suami isteri makan sorang sebiji nenas, cari yang kecik². habiskan sehari tue. Pastu dalam 3 hari lepas habis period, on je. Saya rahim terbalik, jadi saya banyak buat doggy style, Alhamdulillah next month tau2 ngandung. Syukur sangat2😁