Sembelit lepas bersalin

Pliss bgitau normal ke kalau lpas bersalin dh nk sminggu tanak buang air besar? Dah minggu ketiga berpantang tpi masih sembelit slepas bersalin ni, pernah skali smpai bengkak dubur meneran najis kluar 😭 bgitau mcm mana nak buat?#firstbaby #firstmom #ingintahu

18 Balas

Normal awak. Lama juga seminggu x buang air besar tu. Sy lpas bersalin 3 hari, nurse dtg rumah, suruh sy buang air besar sbb nurse takut sy meneran nnt jahitan tercabut . Sy pun bersalin normal. Hampir 2 bulan juga kena sembelit nie. Minum la air byk mana, mkn sup2 dan sayur dan buah epal tetap x jalan. Setiap 2 hari sy insert enema 2 tiub juga, plus bwk air minum dlm toilet, hampir 1 jam dlm toilet meneran . Sakit die lebih sakit mcm nk beranak. X tau sakit jahitan atau sakit fresh darah keluar. 😭 Lpas 2 bulan sy dah keluar sana sini, br ansur2 hilang sembelit nie.

mmg normal sis, saya dl korek pakai jari, tp tang ke ank no 4 sy guna gakctp sbb plg lama n mmg skt bagai kan gastrik, sy pakai ubt cair yg mskkn dkt punggung tu 3x guna, settle masalah tp time nk teran tu saya xtrus duduk sy teran smbil berdiri smpai betul2 naiis tu nk keluar br sy duduk, tkt gakkan jahitan terbuka.... besar penumbuk keluar, mmg lbh 3 minggu xmmbuang... naya... skrg hamil lg 22w,mmg pk stanbdy ubt tu lah awal2 xnk seksa smp lbh 3 minggu....lps dh mmhuang sy amalkn minum air 3 gelas sblm mkn ns... n sy dh skip ubt hb tu...

normal.. mmang kebanyakkan ibu² slpas bersalin akan alami mslh sembelit yelahh kita kan beranak hilang darah bnyk hilang air bnyk mcm² lg.. sy haritu sebulan lebih baru elok balik usus blh berak normal tanpa ubat lembut najis & susu.. sy prnh waktu dlm pntg berak kluar darah segar tp blh kawal lg lah slgi x kluar buasir tu.. awak minta suami belikan ubat cair najis utk ibu slpas bersalin & minum susu.. jgn lupa minum air kosong bnyk jgk.. waktu berak jgn teran kuat kang x memasal jahitan terbuka kena jahit semula kang..

2y ago

Saya tak minum air lain selain air masak 😂 kecuali air kotak susu dutch lady full cream awak ckp tu ada jgk minum kkdang, jenuh jgak ni minum air masak 2liter hari hari hahhaah ya allah mencabar betul ye nk berak, jdi takut nk beranak lgi 😭😂

normal . sya hritu nak membuang tapi takut sebabnya jahit banyak , bila dah seminggu pantang suami belikan ubat cair najis dapatlah membuang . 3mnggu berpantang ingat dah ok jadi xmakan lah ubat cair najis , sekali masih sembelit sampai jadi buasir 😭 . lepas pada tu mkn ubat tu balik bila nk membuang smpai hbis pantang . Alhamdulillah , sekarang dh hbis pantang boleh membuang mcm biasa .

normal sis.. huhuhu... saya pun sama sembelit time berpantang makan ubat untuk lembutkan najis pun tk jalan.. last suami belikan ubat masuk ke punggung baru dpt membuang ..siksa sgt.. sis kene byk minum air masak,makan sayur dan buah-buahan.. inshallah mudah membuang..

2y ago

Ya allah betul, dh makan ubat sembelit pun tk jalan. Buntu dh ni rasa mcm toilet tu neraka dh rasa 😂 saya cuma minum air masak bnyak je. Terima kasih ingatkan

normal awak.. saya pon macam tu.. 4 hari check up saya bgi tau dr saya sembelit dan ada buasir. dr bagi ubat untuk keduanya.. 2 hari selepas tu baru beransur boleh membuang..😅 Rasanya bukan sakit sebab luka bersalin.. Lagi sakit bila buasir yg mbengkak.. dugaan..

Sis boleh beli ubat sembelit di farmasi andai kata ubat doktor bagi tak sesuai . Saya makan ubat sembelit dgn banyak minum air orange fresh atau yang tropicana . Seminggu 3 kali saya berak lawas sampai la sekarang still amalkan . Sis boleh cuba .

Sama lh msa lps brsalin tu pun sembelit jgk . Sakit gila dgn ada buasir , jahitan plk dkt2 dgn dubur . Mmg mngis2 . Sy mkn ubat cairkan najis mula2 je ok cair lpstu keras jgk . Last skli cuba mkn buah oren sunkist tu baru ok dh snng je mmbuang

Saya lepas makan nasi mlm terus mkn ubat Elak sembelit . Lactul nma ubat nya . Esok pgi senang time nak membuang x keras . 2 hari sekali sya makan . Dari anak 1 smpai ke 3 Alhmdulilah mmg mkn ubat tu je .

Mcm sy nurse suruh pakai ubt berak yang air tuu pncut dkt montot 😂😂 Mmg seksaaa nk berak tpi xkuat nk terann.. lama jgak sy pakai ubt tuuu sbb csear nk teran lelebih tkut koyak pulak jahitan 🤣