Sembelit lepas bersalin

Pliss bgitau normal ke kalau lpas bersalin dh nk sminggu tanak buang air besar? Dah minggu ketiga berpantang tpi masih sembelit slepas bersalin ni, pernah skali smpai bengkak dubur meneran najis kluar 😭 bgitau mcm mana nak buat?#firstbaby #firstmom #ingintahu

18 Balas

normal.. mmang kebanyakkan ibu² slpas bersalin akan alami mslh sembelit yelahh kita kan beranak hilang darah bnyk hilang air bnyk mcm² lg.. sy haritu sebulan lebih baru elok balik usus blh berak normal tanpa ubat lembut najis & susu.. sy prnh waktu dlm pntg berak kluar darah segar tp blh kawal lg lah slgi x kluar buasir tu.. awak minta suami belikan ubat cair najis utk ibu slpas bersalin & minum susu.. jgn lupa minum air kosong bnyk jgk.. waktu berak jgn teran kuat kang x memasal jahitan terbuka kena jahit semula kang..

2y ago

Saya tak minum air lain selain air masak 😂 kecuali air kotak susu dutch lady full cream awak ckp tu ada jgk minum kkdang, jenuh jgak ni minum air masak 2liter hari hari hahhaah ya allah mencabar betul ye nk berak, jdi takut nk beranak lgi 😭😂