Hb saya salu low , give up rasa 😫😭

22 Balas

sy anemia sebelum pregnant,skng tengh pregnant 31weeks,hb low dri mula buka pink.iron tablet&iberet dri kk langsung xdpt telan,trus tukar ke maltofer,hb naik sikit².sbelum ni hb sy drop 7.8 dri 9.1,trus cucuk masuk iron tiap minggu smpai 3dose.skng sy bnykkn daging dlm menu mknan sja untuk naikkan hb, bru² ni checkup hb dh 10

try buah delima, jambu batu, oren tropicana twister, hati ayam goreng kunyit 😌 sama sy haritu sampai doktor suruh ambil iron tablet 2 biji pagi 2 biji mlm 😅 4 biji iron tablet sehari 🥲 teh dgn kopi stop dulu, teringin sgt baru minum. tp kalau 3 hari sebelum checkup mmg x ambil langsung teh dgn kopi

2y ago

betul. kalau tengok dalam buku pink tu, kena makan makanan yg byk iron, at the same time makan sayur percepatkan penyerapan. buku pink tu byk membantu. cuba tgk jenis2 makanan apa yang sesuai..lpas tu, kalau dh makan byk makanan ada iron, tapi masih kekal makanan yang menghalang penyerapan iron pun xmembantu. harap membantu

Sy mcm sis juga. Awal buka buku pink shj cantik 12.5 hb. masuk bulan ke-3 sampai 7 bulan pregnancy semua drop jd 9.+ hb. Latest dr 9.4 naik 10.5 hb. Dont give up ye sis. Teruskan je pemakanan n petua2 yg mommy2 di sini kasi... InsyaAllah dah 3rd trimester akn naik semula sbb baby dah fully mmbesar.

saya makan vitamin sangobion terus naik 12 keatas Alhamdulillah,.beli dekat farmasi .sebelum ni try makan new obimin, zincofer, blackmores, iberet semua tak jalan .. btw saya ada talassemia carrier ..macam nak give up dah ..last trismester baru jumpa vitamin yang sesuai ..

cara sy naikkan hb: pagi makan iron tablet dgn sunquick tnpa gula. tghari lepas lunch mkn capsule minyak kelapa dara 2biji. lepas dinner mkn lg 2biji. 2 jam lepas dinner/sblum tidor mkn zincofer dgn pati delima gulsan. Alhamdulillah hb naik... teh mmg fully stop.

2y ago

klau mcm tu xpyh mkn iron tablet. tp konsisten mkn zincofer sblum tido.

Kalau klinik takda bagi ubat, sis try cari iberet folic kat farmasi. Saya makan iberet folic alhamdulillah dari hb 9.2 terus naik 11.9. Latest belum check lagi 😬 Sebaiknya makan setengah jam sebelum breakfast jus oren tanpa gula. Selamat mencuba 🤗

2y ago

Sis ada minum caffein ke?

pernah gak rasa gitu. teruskan je makan ubat n makan makanan tinggi iron mcm biasa. sepanjang pregnant ni hb saya tak pernah sampai 11. dah masuk 32w baru la naik jadi 11.2. dah tunggu hari ni syukur maintain je 11 atas. kita cuba je ok?

Sy pun pernah rasa mcm sis. Awal2 tu hb 15 lepastu drop sampai 11. Sedih sgt sbb dh mkn ubat pantang mcm2. Lpstu sy try minum Vergold jus delima sekali sehari tanpa gula dengan buah kurma 3biji sehari. Alhamdulillah naik balik hb 13.7

sy dari awal pregnant sampai skrg 37weeks hb 12-13.7.. makan semua vitamin yg klinik bekalkan, plus elken spirulina 2 biji sehari (boleh cari kt shopee yg original)spirulina tinggi iron dan zat besi. tambah darah

cube sis try mkn hati lembu.. sebesar kuib kecil dh ckup . goreng kunyit biasa saje ,klau xbiase rasa hanyir tambah sikit cuka.. sikittt jer Tau . huhu.. amalkan 2x semggu pom dh okay