Hai, Boleh share tips untuk naikkan HB ? Hb saya rendah, tak sanggup lah seminggu 2x pegi check darah. Habis😓

27 Balas

1st trimester saya makan iberet. Then stop. 2nd trimester makan ubat KK. Then stop & 3rd trimester makan vit Shaklee. Time 2nd & 3rd trimester saya amalkan sekali minum campuran madu asli + pati delima + pati kurma. Alhamdulillah dari awal pregnant sampai sekarang dah 35w tak pernah ada masalah HB. Maybe sis boleh cuba ikhtiar cara ni amalkan sekali makanan sunnah. InsyaAllah semoga membantu 😊

3y ago

Saya beli kat kedai yang jual barang umrah/haji & ada jual sekali makanan sunnah. Kedai jamu mungkin ada tapi saya selalu jumpa diorang jual yang jenis cuka bukan pati. So kena tengok betul2. Online pun banyak je. Saya beli brand ni

Makan mkanan tinggi zat besi sis , mcm hati ayam . Sayur bayam . Ikan bilis goreng pn elok . Tempe . Minum air limau . Kalau sis makan , elok bubuh yg asam2 mcm perah limau nipis dekat ikan goreng contohnya . Jgn makan kuning telur , minum air milo pn xbrapa elok tu ya sbb bole sebabkn sembelit dan x bgus utk hb

Saya hb drop masa 5 bulan pregnant.. Then saya amalkan mkn zincofer dgn air limau dan sepanjang hari minum sunquick oren tanpa gulaa.. Saya lebihkan makanan masam2, brokoli, jambu batu dan vitamin C.. Alhamdulillah dari 11 skrg 7 bulan pregnant 13 ☺️

3y ago

Insyaallah boleh.. Amalkan je air masam2 mkn makanan yg boleh naikkan hb..

jus mamariam, lps mnum ada naik, even sikit tp dpt la jd normal kalau x bwh 11 je sampai bnyk hri kne g klnik masuk drip ubat, slain pd tu kne jugak amlkn mkn buah n sayur, jgn brgntung pd jus tu saja,

masa kk tukar ubat saya kepada zincofer hb saya terus drop. then kk tukar kepada iberet. nurse suruh saya minum dgn air oren sunquick/air perahan limau kasturi/nipis. alhamdulillah hb terus naik dari 9.8 ke 12

3y ago

Saya harini baru try minum sunquick dengan ubat kk bagi tu. Harap2 nye hb naik lahh. Tq !

masa sis makan ubat klinik tue minum dgn air limau ... sy buat mcm tue membantu jugak walaupun tak lah naik bnyak .. setidaknya tak laa kena bising dengan doc / nurse masa check up nnt .. 😉

Mommy kena makan ubat yg kk bagi dan di minum bersama air limau. Dulu saya anemia in pregnancy, hb sentiasa low. Lepas saya amalkan tips ni, alhamdulilah hb saya naik. #TAPsupermoms #TAPactiveusers

3y ago

mna2 ubt yg kk bg pun boleh mnum gn air limau, or mkan dgn vit C.. xkisah la brand apa pun

Sama mcm saya , last checkup drop hb 9.8 . Ni next ckup harap2 naik . Bukan apa nurse cakap sampai 28week kalau hb drop kene cucuk bontot . Aihhh seriauuu dibuatnye 🥺🤦‍♀️

3y ago

Alaaaa taknak lah cucuk bontot. 😂😂. Awak pun try lah tips yg ade dekat comment ni.

saya dlu hb low jgk sis... sya mkn buah jambu btu mnm air jmbu btu mkn ubt dberi walaupon rsa nk mnth Alhamdulillah now hb saya cntik 13... skrg dh xkna ambik drh lg sbb dh 37w

3y ago

sama2 sis...

tips mudah...beli ikan bilis, goreng...then kisar...tiap kali makan nasi, makan satu sudu serbuk bilis tu...bole cmpur dalam lauk pauk jgk

3y ago

all th best sis