orang ketiga

Please tell me how should i react. Sy n husband pjj. Husband ada sorang kawan perempuan yg suka call husband. N husband kinda good listener for her. The other day sy cek phone husband. Tgh preggy ni faham2lah instinct tu kuat sikit. Jarang2 pun cek phone die. Tp entah terasa n cek n tengok2 no perempuan tu call dia. For 50mins camtu. So ive asked husband ape yg diborakkan. Husband cakap xde ape. Menyirap la kite ni. Lama borak camtu n nothing you talk?? Sy dah pesan husband. You can answer her call bila sy ada shj. But husband mcm dah langgar janji tu sebenarnya. Sy skrg mcm nangis mengadu kt Allah je. Baru skrg ni sy terasa nk tanya pendapat korang isteri2 ni. How should i react? Sbb mcm tawar hati dah sebenarnye. Husband nak confronting benda ni. N we did. But i dont know, kinda forgiven tp hati tak redha. Please bg kata2 perangsang pd sy. Im the weakest now. But bcz of this little angel in my tummy make me stronger. Tu yg rasa tawar hati tu.

104 Balas

my kakak spupu pjj ( sye name kan dye nana) jugak ngan husb dye, ttbe 3bulan terakhir nie nana rse hubungan ngan suami cam janggal. nana video call husb, husb dye xjawab bagai.. last2 kuasa Allah kan, penyondol tu post gmbr2 kat ig n tag si husb... so nana dpt tahu suami dye curang, dye punye sedih... tpi nana nie kuat taw demi anak, ank xsampai setahun lagi... suami buat hal... dye bgi peluang ke husb dye untk pilih nak nana atau pihak ketiga tu, suami dye pon cakp pilih nana... lepas bbrpa minggu, pihak ketiga kol nana mintak nana undurkan diri... suami nana n pihak ketiga dah syg antra 1 sama lain, n dorg dah terlanjur bnyak kali.... kali nie nana sedih lagi, tapi nana mintak bukti so pihak ketiga tu bgi bukti bagai... sebb fikirkan anak yg kecil tu dye ttap bgi pluang ke suami dye untk berubah... dye xsgup bercerai walaupon dah g pejbt agama mintak borang ape semua... sebb nana membesar sbgai ank yatim ayah meninggal, so xnk anak dye rse benda yg sama... lg pon nana redha je if suami dye nk kawen 1g, asalkan tiap2 bulan msukkan duit nafkah ke nana n ank dye... yg pling bengang sgt suami nana nie kali belit, tipu gebang sana sini... dekat pihak ketiga buruk2kan istri, dekat istri buruk2kn pihak ketiga.. kate dah putus sama pihak ketiga sebb pihak ke3 tu kje gro laa ape laa... oh yaa suami nana nie koje luar negara.. so hasil lumayan laa setiap bulan bgi 3k ke nana. so skrg nana trime suami dye sebb fikir anak n nafkah yg dye dapat. nana ade luah n tunjuk semua ke sye.. sye sedih sgt.. push2 nana suh bercerai, law husb nana blik dri oversea nati suh dye g buat test hiv aids dulu... kang xmemasal ngan nana dpt pnyakit if mne taw suami dye tu trkena pnyakit ke ape ke kan.... so kpd puan, bersabarlah n law boleh adjust ke ape ke.. try untk duduk skali ngan suami. semoga puan sentiasa kuat n hadapi situasi nie.. sye nie mmpu nasihat je.. law kene atas batang sendri xthu laaa ape nk buat gak. mybe otk nie dah set berpisah jew kan.. tapi sian baby.. bgi pluang ea slagi boleh bgi pluang.

5y ago

ya allah kuatnya sepupu awak..sy ni beberapa mlm lps baru mimpi hubby sy curang dgn betina lain,tu pon terjaga tdo dh nangis mcm org gila dh..hati pulak rasa sakit mcm nk pecah..klau sy jd nana,mmg gudbye je la kat jantan mcm tu siap boleh terlanjur bgai..herm

Ikut pengalaman saya.mak dan ayah saya berkahwin selama 27tahun.ada 5org anak termasuk saya.saya sbongsu.bapa saya kantoi masa umur saya 16tahun dan bapa saya sendiri mengaku kat saya bahawa dia dah lama dgn perempuan sundal tu selama 13tahun.semasa saya berumur 3tahun.sampai my mother masuk hospital orang gila sebab depression.mak saya cikgu.bapa saya kerja swasta je.last2 mak saya hilang pekerjaan dia.pancen awal.mak bapa saya bercerai lepas tu..bapa saya merayu kat lawyer sbb tak nak bagi duit pampasan kat mak saya..cuma rm300 je dia bagi sepatutnya rm1k. Selama ni nak saya yang tangung dia. 1year lepas mereka cerai,bapa saya kahwin perempuan sundal tu.then this year mereka ada anak perempuan yang sama umur dengan anak saya. Note this.my father is already 58years old and that bitch is around 38years old. That bitch knows my father ada 5org anak tapi dia still nak menggatal. My point here is....collect evidance and sue them!buat police report.biar dorang masuk lokap sebab peremouan tu org ketiga merosakkan rumah tangga org..kalau awak sue dorang u boleh dapat sampai rm50k. Kalau awak nak safe ur marriage boleh tapi saya tak percaya boleh sebab saya tengok mak bapa saya sendiri..beribu ribu mak saya buang kat bomoh2 sebab nak berubat kononnya nak selamatkan bapa saya.sampai pergi ustaz yang guna ilmu hitam...but u see .at the end of the day,macam tu juga..kalau benar laki awak sayang awak dan anak awak tak akan dia buat macam tu kat awak.saya bukan batu api..i just tell u the reality of it

5y ago

Besarnya dugaan family sis☹. Sis pun kena sabar jugak ye. Tak semua laki2 macam tu. Kuasa Allah belaka. Tapi utk pergi kepada pendapat sis, saya take into account point sis. Saya akan buat sesuatu someday at the right time. InsyaAllah.

Salam sis. Masalah sis hadapi ni sy pun hadap juga cuma lain sikit. Nk cerita past sy pjg and menyedihkan juga. Mcm sy, klau sy sakit ht mmg dlm ht akan buat dosa je sbb memberontak dlm hati. My husb is a good guy . Cuma dia kdg ada baran dia lah.and dia ada niat nak berpoligami. Sy tahu ni even before kami kahwin (last yr, hehe anny kitorg bulan ni ).. so byk benda yg sy xleh handle walau dia kdg tnya mcm2 kat sy pasal poligami ni. Utk sy cerita detail mengapa bagaimana dn bila semua ni terjadi mmg akn jd pjg. So apa sy buat, sy hnya usaha utk diri sy. Sy xnk fikir benda buat sy sakit hati. Sy cuba bersangka baik kt semua org semua benda walau kdg xleh pun. Sy doakan wanita ketiga jumpa dgn jodoh lebih baik dr suami, sy doa yg terbaik utk dia. Tp yelah perempuan kdg ada yg jenis if dia nak dia nak juga . Mmg xleh buat apa la kita. Mmg sy serah kat Allah. Smbil tu sy berusaha la mcm amalan2 quran ruqyah, ada juga mandi garam n bidara since ianya baik utk energy kita. So kdg tu mmg x mampu nak dgr progress relationship dorng, sy akn buat pekak je walau hati ni dh hancur.Sy byk ngadu kat Allah moga Allah bantu sy lalui kesukaran ini. Bantu mereka diberi petunjuk juga.. Sy masih bertawakal sehingga skrg. Bukan anti poligami tp kita as wife tahu la suami kita mcm mana. Walau mungkin dia mampu dr kwgan,tp xsemua pun dia boleh mampu. Lg2 jaga emosi isteri.doakan sy juga ye mommy. Oh ye, sy pun baru je pregnant ni, nak masuk 7w.. After almost 6 months dok TTC gile2. Doakn sy k

5y ago

Youre doing exactly the same mcm saya sis. Rasa hati lebih lapang n tenang kan? All i do now is taking care of my food(baru habis morning sickness yg tak lalu nak makan langsung sampai berat turun hampir 10kg) for the baby, and yes, jaga amalan dan ibadah kpd Allah. Since i hve some conflicts too with MIL so it just enough for me not to win others heart at some point. For the time being, baby healthy and wealthy is my priority. Talking about polygamy? Husband couldnt afford to have another responsibility pun, so dia memang tak mampu pun nak buat benda tu. Thats why i told him, you can let me go i can survive. Sebab selama ni dia tak cukup duit saya juga menjadi tempat pinjamannya. I have this baby and im glad i know the way to survive. Sy doakan sis kuat dan baby sis membesar dengan penuh rasa cinta, sy pun 1st baby in tummy after few years marriage (kinda one of cause MIL have conflict with me).

kalau sis..x elak kan benda ni bole melarat...tengok sm sya sis..smapi bapak tu ppuan minta kawin kan mereka sis..sebb terlanjur...sbb sya ckup diam..sbb ni benda suami bukan kali pertama but kat sya..sya hnya diam kn sbar je..mgkin bole d kata kan betahun sya diam kan keadaan ni...smpai la suatu ari tu bnda melarat..hingga ppuan tu minta kawin..dulu sya pena sound semua ppuan yg ada hubungan dgn suami..tpi bila jumpa yg sngat berani juga sis..smpai megait kan ibubapa ppuan tu...keluarga ppuan tu smpai cari husband kat keja..tpi husbnd da jujur memang drang pena terlanjur..tpi hnya sekali...tu pun suami x but lebi hnya mempermain kn..tpi sis ati istri mana yg tdak hancur...time tu juga sya minta cerai ..cerai..tpi dia x nak...dia meyesal dgan apa dia but...tpi dia bilang semua ni perangkap kuarga ppuan tu..entah la mhu pecaya atau tdak..sebb keluarga ppun tu btul2 nak kawin kan mereka...tpi betul la..ppuan tu megandung...dn keluarga ppuan tu medesak suru suami sedia kan hantaran rm15k..gila ka apa..sru suami pinjam duit kat along...gila ka..tpi mgkim jodo sya dan suami mci pnjang...mcm2 trjdi lepas tu mhu crta pun pnjang sngat..arap sis kuat...elak kan sja apa yg terjadi

Kalau sy jd sis sy nk face to face bertiga..kalau blh dgn ibu bapa sekali...sy jenis yg xkn maafkn org yg bt slh..sy akn buat Dy menyesal dan menyesal sampai terduduk...time jumpe bertiga tu korek rahsia ape yg sbnrnye trjd...Dan time tu jgk pkse suami Suh tinggalkn sis(hati kna kuat time Ni..jika Dy adlh jodoh kite Allah tetap xkn putuskn hubungan ni..igt Allah je..Dan sis bgtahu ank akn dituntut sepenuh Nye dlm jagaan sis..)Mase Ni tgok perubahan suami mcm mne..jika dy Pilih sis..sis letakkn syarat dan jgn berlembut sehingga nmpk yg dy betol2 berubah...jika dy pilih pompuan tu sis kuatkn hati teruskn hdup sendri bersama ank dan tuntut segala hak yg perlu di tuntut..jika sy di tempat sis..sy seorg YG tegas dgn pendrian sy sebab sy yakin Allah adalah sebaik2 perancang..cume kite kna bijak..Dan time Ni jgk Dy xkn knl ayh Nye..putus sgle iktan YG Ada..sy akn bt haluan hdup Sy YG lbih baik...sis kna kuat ye bt sementare waktu..fight for ur own happiness..jgn letakkn dri sendri dlm keadaan terdesak Dan jgn sesekali lemah...

5y ago

Sy dah settle dah part sy. Sy dah confront perempuan tu. Org single ni mmg tak faham perasaan kite yg dah kawen ni sis. Banyak tanya plak die. Malas sy nak beria. Dah terang dah ayat2 sy jgn ganggu suami. Die xfhm lg atau suami sy pun xfhm jgk apa yg sy rasa, sy malas dh nak fikir. Ssh nk fight utk org yg tak hormat kedudukan kite dlm rumahtgga n perasaan kite sbg isteri dn bakal ibu

Saya berkahwin mac 2017 dengan seorang navy. Masa kahwin tu dah kena tinggal sebab dia masih duty di lubnan. Masa mengandung anak first memang bertabah sebab semua benda kena buat seorang. Pergi check up, alah mengandung, kena simpul biawak masa tidur semua hadap sendiri. Masa time bersalin pun suami doa anak keluar awal sebelum dia kena pergi kursus. Alhamdulillah, doa dia makbul. 20/6/2018 baby keluar, sepatutnya due 25/6/2018 yang mana tarikh tu sama dengan suami kena lapor diri. Dapat la suami cuti seminggu, lepas tu dia lapor diri untuk kursus. Kita berpantang dengan mak dan mak mertua je. Masa baby umur seminggu kena ulang alik hospital sebab infection mata dan demam kuning, pergi balik naik grab mak saya teman. Sekarang otw anak kedua, alhamdulillah bulan 6 haritu suami dapat posting ke mindef. Dapatla dia merasa mengadap ibu mengandung ni macam mana. Xpe, kita kuat demi anak. Suami jauh pun sebab menjalankan tugas dan tanggungjawab. ❤

5y ago

itu lah.. pergi checkup ape semua sendiri.. and byk sangat alahan masa first trimester tu.. second trimester okay.. skrg ni lg byk sakit itu ini sb dah 36w.. suami airforce dkt subang tu.. ingat lepas beranak nak duduk sekali, tp tiba tiba dia kena kursus tahun depan sampai bulan 7.. so tunggu posting lah baru boleh duduk sekali kot.. in shaa allah.. hehe..

Akk pun tgh lalui skrg ny..Tetapi dgn madu...Bukan akk yg rampas suaminya...Tapi tetap dipersalahkan...Akk n suami pun bernikah dithailand...Akk tak tahu suami akk ny suami org...Jika akk tahu dia suami org,memang akk xkan nikah...Huhuhu...Tapi setiap bulan akk akan pastikan suami kirim duit utk nafkah anak2 n istri nye dikampung...Cuma yg xbestnye bini pertama setiap hari 24/7 asyik call memanjang..Nak makan ,nak berak,nak mandi n ape2 je la pun xsenang dibuatnye...Sampai stress sgt2 n hari2 bergaduh...Akk dah suruh balik dgn bini pertama pun suami ckp xnak...Ye la sbb akk yg banyak bantu dia time susah...Apa2 pun slow talk dgn suami adik baik2 ya...Maaf,akk luahkan perasaan kat sini...Kadang2 kita terlalu geram dgn sikap suami yg fikir diri tu bujang lagi...Huhuhu

5y ago

Isu kak berbeza sudah dgn sy.. masing2 dah ada tmpt istimewa.. lain dgn this lady yg masih nak menangkan diri kononnya sbg kwn yg sgt concern dgn suami

Brsabar sis.. Sy pon penah alami bnde ni. Husben ade kakak angkt yg slalu kongsi masalah pd husben sy sejak dr kami belum kawen lg. Yg buat sy benci sgt² sbb prempuan tu janda ank 1 n husben sgt² prihatin dgn die. Mase prempuan tu pregnant, husben yg slalu gi crikkn pape yg die mengidam sbb prempuan tu ditgglkn husben mase tgh pregnant. Bg sy, xde istilah kakak angkt atau kwn baik dgn org yg brlainan jantina. So, sy ckp 1 je. Klau die nk ade kakak angkat atau kwn prempuan yg rapat mcm tu, ape perasaan die klau sy pon crik abg angkat atau kwn rapat lelaki? Sejak tu, mmg husben sy buang no fon kakak angkt die tu. Klau kakak angkt die ade pape urusan, sila berurusan dgn sy je trus. Alhamdulillah husben dah xde brhubungan dgn prempuan tu lg.

Be strong sis & sy harap apa2 jalan yg sis fikirkan biarlah yg tbaik.. Mgkin dah tiba masa sis n husband slow talk psl prasaan sis, pihak ketiga & batas pergaulan sesama kwn tak kiralah kalau ppuan tu bff sekalipun, dah kahwin kenalah buat mcm org dh kahwin.. Kalau dpt, cuba ikhtiar sama2 utk sbolehnya elakkn pjj, wktu mengandung mcm ni lah isteri lbh perlukan suami.. Selebihnya bykkan berdoa utk rumah tangga 😊 Sy x pjj dgn suami, tpi suami sy byk bkawan & kerja dgn ppuan & kdg2 ada kwn ppuan yg suka mlebih2 suka mesej lama2 smpai nak tgh malam.. Sy tegur trus & ckp tak suka dgn cara ppuan tu bgaul seolah2 buat taktau yg kita dh kahwin.. Syukur husband fhm, kalau nak mesej atau call lama pun biarlh utk kerja atau hal pnting saja..

5y ago

Got that sis. Saya n husband dah melalui beberapa sesi confrontation, our relationship, with in law, that lady, his responsibility towards me. It just that tinggal dia je mampu istiqamah atau tak. Istiqamah kan benda paling susah kita nak buat. Sebab tu sy mention pasal tawar hati, becz im trying so many times to fix things but always end up im the one to be blame sebenarnya. Padahal im all hearted dedicate myself for the marriage. Allah saja yg tahu.

Saya pjj 6thn ngan husb. Dia kje oil n gas 42hri kat pelantar 14-17 hari je kat darat..Awal bln 4 thn ni bru sy dpt kelulusan utk tukar. Anak nk masuk 4. Mngandung sblm2 ni semua pandai2 sndri sebab semua time suami jauh sis. Family sndri ngan family in law pun jauh..bygkan sy nk handle anak2 ngan alahannya ngan perut besar lagi..jgn merungut..slalu doa dipermudahkan diperluaskan rezeki suami je sis..minta allah jagakan dia, minta allah bg kekuatan kat kita..sy xpernah pun nk mengadu susah kat family sbb sy sndri pilih utk hidup ngan suami. So kna la paham kerja dia..bsyukur sbb dia xcurang dan walaupun jauh masih dapat pastikan anak2 isteri sihat ckup makan pakainya..

5y ago

kuatnya awk.. ni suami paling lama balik pun dalam 4hari je.. sb selalu banyak kerja 🥴.. ingatkan lepas beranak boleh duduk sekali, tp tiba tiba je dia kena kursus tahun depan so terpakse lah duduk dgn baby je 😞..