hi gais nak tnya kalau kandungan masi 2or 3 bulan bole cabut gigi kah sbab tidak tahan sakit gigi sgt .??

Please info kalau org pregnant bleh cabut gigi ke ?

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Rasa nya x bleh lagi... Klau d trimester ke 2 ( 4, 5 @6 bulan )bleh cabut tu klau dah teruk sngat.. Sbb d kk kg saya akn cek gigi kita teruk bleh je cabut doktor akn saran kan cabut spaya x ada efek kat kandungan Mcam sya masa kandungan 5bulan doktor sruh cbut gigi yg dah buruk ... Alhamdulillah smua baik2x saja skrng kandungan sya dah masuk 7 bulan 😊 Tpi apa pun baik sis jmpa doktor gigi untk krterangan lebih lanjut semoga d permudakan 😇

Baca lagi
3y ago

😊😊😊

Salam puan, saya seorang doktor gigi. Benar kebanyakan rawatan digalakkan utk dibuat pada trimester kedua atas faktor kurang alahan & ibu lebih selesa dlm posisi atas dental chair. Tapi kalau dah sakit sgt, rawatan boleh dilakukan pada mana2 trimester jika tiada apa2 risiko. Tak baik seksa ibu mengandung, kalau tahan sakit lama2 pun stress juga, bp naik, khuatir effect kandungan. Pergi jumpa doktor segera ya puan.

Baca lagi
3y ago

Maaf puan, mohon jgn percaya petua2 seperti ini lebih2 lagi jika tiada bukti kajian saintifik, khuatir boleh menyebabkan infeksi & memudaratkan lagi keadaan. Jika ianya berkesan pada puan, mungkin kebetulan sahaja. Mohon rujuk pada doktor sebelum mengambil inisiatif sendiri.

Selalunya tak boleh. Kena 4-6 bulan xsilap. Dan kalau tgh sakit pon ikutkan mmg x boleh nk cabut, g klinik gigi . Dr akan bg ubat yg ssuai utk ibu hamil mkn. Ade ubat tertentu shj boleh ambil. Jgn ambil sbrgan. Lps sakit surut, lega bru boleh proceed treatment. Tp kne cukup bulan lah utk cabut

sama mcm saya haritu, kes gigi bongsu sakit. tp tak boleh cabut. kena buat xray. tp doc kata xray tak boleh buat sebb preggy. macam kena tanggung sampai due 😭. Walaupun bukan sakit hari2, tapi risau juga kat anak dlm perut.

Sm mcm sy dl pregnant gigi bungsu skt..mesti cabut tp docter xblh xsarankn cz mengandung docter bersihkn je tiap bulan &bg ubt..lps brsalin tggu 6bln br oprasi cabut gigi..

VIP Member

Cer sis try tnye doc or g klnik gg berdekatan dgn tmpt sis blh or x..kerana mereka lebih arif dan tahu ttg ni..jika gg sis sakit sgt2

3y ago

Most wlcme😉mg cpt sembuh..aamiin

VIP Member

Tya doktor dulu.. Klu longgar mgkn boleh.. Klu sakit xdpt cabut dulu.. Mgkn mkn ubat thn sakit n Antibiotic dulu

Biasanya takde cabut gigi sis. Refer doktor gigi dulu ya

Tunggu masuk 2nd trimester

VIP Member

itu kena rujuk doc.