Cabut Gigi Di Trimester Yg Ke 3

Boleh ke cabut gigi di trimester ke3 ni. Gigi sakit sgt. Tak tahan. Ade yg berpengalaman cabut gigi mase preggy? Kalau jumpe doktor gigi dia akan suggest cabut or tampal?

6 Balas

Plg kurang dia akan tampal je...sbb sy pun trimster 3, sakit gigi yg amat sbb lubang dalam sgt... Suppose gigi mmg kena cabut dah..tp sbb trmster 3, terpaksa hold lepas bersalin baru bleh cabut... Dktr suruh mkn panadol je utk tahan sakit...tp xde effect sgt pun..bersabar je skrg ni tahan sakit..huhu

3y ago

Kalau macam saya gigi tu dah pecah sebab tu sakit 😭

Macam sy, doc dentist tk bg cabut, sbb ad bius dy tkot efek nk deliver, doc suggest tampal je, alhamdulillah tahan lg.. nk cabut nnt lepas bersalin 4 5 bulan mcm tu..

Rasanya trimester kedua je boleh kalau nak cabut or tampal gigi. Tapi apa2 pun sis refer lah dgn doktor gigi ye.

5y ago

Cube sapu dgn ubat gigi sensodyne utk legakan kesakitan.. atas arahan doktor slpas pantang baru bole dibenarkn cabut gg pglman sy dulu..

Sdgkn cuci gigi pun tak bole lps bersalin baru bole doktor kata

Klau skit sgt elok jmpa dentist ja sis.. jgn thn n jgn mbik sbrg ubt

x pernh su dlu tampal