Macam mana nak hilangkn mabuk mual?

Ape perlu makan ye untk ilngkn mabuk mual

7 Balas

sy masa trimester 1 teruk jgk alahan bau rumah mesti rasa nk muntah,bau nasi,bau lauk. kalau tgk nasi and lauk pon sy dh loya. sy just makan epal hijau sehari sebiji and sy minum jus mamariam pagi tuu saya sarapan bubur atau mee hoon alhamdullilah sy blh telan walaupun sikit. dah nk masuk timester2 sy slow ii makan nasi dgn lauk alhamdullilah skrng dh blh makan nasi and lauk, skrng sy dh stop minum jus mamariam. masa trimester pertama awak jgn tak makan langsung kalau rasa loya minum air lemon atau makan buah oren utk elak rasa loya tuuu,trimester1 nii mmng banyak kena sabar

1y ago

saya mkn mamariam jgk berkesan kurang loya kurang muntah bdN pn bertenaga tpi cpat lapar😂 kjap2 nk mkn adui😆

kalau saya trimester 1 dulu, makan lambat sikit mesti termuntah. kadang muntah angin. makanan pula tak leh bau kuat sangat takleh telan. saya suka masam2. kalau loya datang ja, saya sumbat je asam dalam mulut. terus okey. memang masa awal pregnant saya standby asam selalu. balm pun ada. letak dkt hidung bagi hilang loya. bab makan ni semua org tak sama, sis kena try la mana yang okeh. janji ada nutrisi utk bby sbb awal2 pregnant ni kena jaga lebih sikit♥ saya masuk trimester 2 terus okeh takde loya dah.

1y ago

Sy asam mkn smua mkn toi xokey jgak n mkn tembikai jer

cari bauan yg awk suka..sy pun 5bulan xmemasak sbb xleh bau bawang,rasa mcm dapur tu bau busuk..mcm2 roller bauan sy beli.. pastu makan xleh lewat,jgn biar perut kosong terlalu lama..even makan pun muntah,sis kena bertahan..mesti kena makan..mknn pun sy suka yg bersup saja..elakkan mknn pedas sbb bila muntah tu perit sgt tekak..

Try and error makanan dan aktiviti. Kalau tak boleh makan berkuah, makan makanan kering. Nasi x berkuah, biskut, muruku.. Kalau tak boleh bau sambal, jangan pandang arau makan. Elakkan. Hidu balm yg kita suka, bawa ke mana2.

Saya suka bau orange untuk hilangkan rasa mual. Pagi pagi pun nak makan buah orange. Masa 1st trimester saya guna young living orange. Selalu bau & sapu dekat hidung. Nak tidur pun sama kena letak dekat bantal & hidung barulah sedap tidur.

1y ago

Sy nk tdur mlm ssh...pusing kiri kanan n nk dkt subuh bru nl tdo

cba mkn asam atau bnda² kering mcm biskut ke..seronk Ada pnglmn mual cma penat nk melyn.. alhamdulillah sy xde mual n mabuk..now dh 6 mnggu 1 hri..

1y ago

sya 9 minggu Masih teruk alahan, semua tidak boleh makan, sya makan sikit buah asal perut tidak kosong