Mulut capoi

Perut saya agak besar utk kehamilan 25 minggu. Tp sy stress n terasa betul bila org duk kata kembar, pastu ada yg ckp besarnya perut sambil gelak2. Amboii tahulah awak tu masa mengandung perfect semua, takde strech mark, perut cantik, x besar, x kena jahit, x rasa sakit. Haa semua lah awak amek. Tp mulut tu x perlu capoi sgt nk kata org mcm2. Sakit je hati bila cakap kt org mcm2 sambil gelak2. Yelah awak kan paling perfect haaa ambik kau semua. Aku jelah yg paling hodoh time mengandung kan. Tak kena lagi kat ko sedap lah ko mengata org.

11 Balas

Bahahahahahahaa, saya pun kena sebab perut kecil sangat dorang kata "macam tak pregnant je, baby sihat ke kalau kecil? Badan mak kecil tak bolehlah nak susukan nanti, kenapa cepat penat nanti nak jaga anak lagi penat, muda lagi kaki dah cepat bengkak patut bertenaga lagi" Rasa macam nak hayun je peyut attack bagi dia tergolek bahahaha. Lepastu tangan dok meraba selak perut orang, kalau boleh mesti dia nak seluk dalam seluar sekali, dahlah orang luar 😅 Stress kadang tapi apapun awak kena jaga emosi untuk baby awak okay. Jangan peduli apa orang kata, asalkan awak dengan baby sihat & happy. Biar je apa orang nak kata, susah tapi itulah mulut orang bila je nak diam. Kalau stress sangat tegur elokelok, bagitahu yang awak terasa dan tak suka orang kata sekian sekian. InshaAllah, awak kuat! Semoga dipermudahkan segala urusan ya! Ingat baby dalam kandungan tau 💓

2y ago

Saya pun. Orang kata perut kecil. Penat ku duk hadap loya berbulan2. Boleh pulak depa kata perut kecik. Dah tu first baby mmg la nmpk kecil. Saya pun jenis badan kecil. Tapi Alhamdulillah Allah rezekikan susu banyak untuk baby. Sampai tgh mengandung kedua ni pun abgnya tak mau lepas lagi.. Dari lahir kuat menyusu sampai lembik lah ibunya.. Haha.. Sabar jelah nak..

Mulut orang memang takboleh tutup. Takpe awak, anggap je orang tu jealous dengan awak, tu yang saja cari gaduh. Saya masa pregnant haritu pun sama, ada je tak kena dekat mata si polan. Kenapa muka breakout, kenapa perut kecil. Kenapa ni kenapa tu. Tahan je telinga ni dengar. Nak melawan, hati tisu hahaha 😂 Suami la pendengar setia.... Kuatkan semangat tau 💪🏻 Jangan down dengan kata kata orang macam tu :) Jangan sedih sedih okay mommeh! Enjoy your precious pregnancy journey ✨

Tu perkara biasa. Bila kita pregnant ni mmg org memerhati je perubahan badan kita ni. Sy pun pernah kena, "8 bulan kecik je perut, anak mesti kecik ni" 🥱🥱 kadang2 mmg terpaksa menjawab gak. Alhamdulilah la walaupun perut comel anak sihat cukup besar. Pedulikan je sis 💪🏻💪🏻

pernah gak kena camtu. bila cerita kat suami, dia pun kata pedulikan jela orang nak cakap apa sbb dia takde kat tempat awak. janji diri sihat, baby sihat. pekakkan telinga, senyum je dengar. nanti dia penat kita tak layan. moga dipermudahkan semua!

pegang satu je sis. org cakap buruk psl kita sebenarnya kita yg dapat pahala. belum lagi pahala bersabar. perbuatan diorang hari ni akan ada kesannya akan dtg. itulah dia kifarah. hidup ni mcm roda. akan tiba masanya dia dpt balik bahagian dia.

abaikan je. jaga diri jaga kesihatan sudah. kalau fikir pandangan orang buat kita jadi stress. tak bagus untuk kesihatan diri & kandungan. jangan banyak fikir & ambil hati kata kata orang sekeliling janji kita & kandungan sihat sudah sis.

Saya masa 3 bulan pun perut macam 5 bulan… 😅 Orang cakap perut saya besar gila… Saya lantakkan aje, saya cakap kat diorang nama pun pregnant. Mesti lah perut besar, tak syok la kalau perut kecik😅 Asalkan baby sihat 😄

Sabar & buat tak tahu saja. Yg penting kita jaga emosi sepanjang pregnancy. Cheer up!

jgan dngr ckp org sis,y penting awak dan baby sehat.

Sound depan muka dia je.