tablet aspirin

Pernah x ibu2 hamil di bagi makan pil aspirin ketika hamil...Sye jadi was2 nk mkn plak...mohon pencerahan...

6 Balas

Aspirin selamat utk ibu hamil. Doc x suruh mkn kalau u takde sejarah utk kes ni. Dos yg diberikan pun adalah dos yg rendah. Makin bsr baby, makin rendah dos. Nnt doc akan tukar. Doc tu dh pakar sis. Dgr ckp dan ikut saranan. Klu u x mkn, bkn shj bayi, u pun dlm bahaya. Risiko lbh tinggi blh berlaku.

5y ago

Dengar aspirin ni cuma dibagi smpi kandungan 7bln. 17 ni cek up nak tanya doktor lagi, sbb skrg dah 31 weeks.

Kalau doc suruh makan aje la. Kang sakit satg jgn cari doctor 😝 sy last month makan 1/4 biji. Rini check up dah kena makan 1/2 biji. Aspirin ni nak elakkan PE.

Saya pu mkn aspirin sis. Sebb pesakit darah tggi sebelum preggy. Aspirin tu utk cairkan darah utk elakkan kena sawan, stroke. Doc suruh mkn 1/4 setiap hari.

5y ago

Ye. Ada drh tinggi sblum hamil

Kalau doctor prescribed in shaa Allah selamat sis. Tak pasti, rujuk doktor lain pula ya

Mkn ikot arahan doc sis

Xperlu was2 sis.. Doc xkn bg ubat utk memudaratkan pesakit.. Aspirin bertindak utk mncairkan drh selalu utk ibu2 y ada drh tinggi..obes.. Utk mncegah drh beku sawan dan sewaktu dgnnya.. Nnt bila jumpa doc atau nurse cba sis tnya terus sbb xsama utk individu lain..