Saja tanya ?

Pernah tak mommy2 kena marah dengan nurse sbb berat badan naik ? first timbang 46kg sec timbang 48kg huhuhu nak buat mcm mana kandungan 4 bulan makan kemain lalu ?? lagipun saya kerja shift jadi makan pun tak menentu malam2 pun makan kalau xmakan xde tenaga nak keja ?

22 Balas

Tak kena marah pun. Cuma nurse tegur. Masa tu saya dah 7 bulan pregnant. Dalam seminggu almost 10 kg naik. Hihi 🤭. Kena repeat test air gula. Alhamdulillah, sihat dan takde kencing manis. Nak buat cmne selera baru datang masa akhir 2nd trimester dan 3rd trimester. Masa 1st trimester siap kena gastrik. Sebab tak selera makan. Masa tu, berat sebelum pregnant lagi berat, daripada lepas pregnant. Berat turun mendadak masa 1sr trimester.

Saya masa pregnant setiap kali check berat naik je.. kadang tu semingu 2kg.. ada juga la kena tegur. Sy pun hilang mabuk masa 4 bulan pagi2 da cri nasi.. misi mmg tegur.. bahaya takut ada kencing manis dan baby besar.. bila scan doktor asyik ckp baby kecik je.. sekali keluar 3.3kg.. kdg2 apa yg misi risaukan tu betul juga.. jdnya cuba la jaga ya.. semoga yang baik2 je untuk awk dan baby 😊😊

Sy msa bukak buku tu berat 75kg 😂 5 bulan pregnant berat tak naik lansung... Tapi msuk je 6 bulan.... Berat naik mendadak... Smpai kan 2 minggu skli kne ulang ke klinik... Sbb naik banyak sgt... Mule mule tu kne mnum skli je air gula tapi sbb berat naik mendadak, doc suh mnum skli lg 😪. Tp alhamdulillah xde kencing manis... Smpai lah sblom beranak berat sy 86🤣🤣🤣🤣🤣

Saya naik mendadak... Rupanya kena kencing manis... Kena marah teruk dgn doktor.. Hihi... Tau2 esok dh nk kena serah diri.... 😅 inshaallah... Isnin kena induce... Pregnantpon sis kena jaga mkn jgk tau... Risau kena kencing manis ja mcm saya sbb tk control makan....

Naik byk sgt risau kena kencing manis je..nti kne minum air gula sbb berat naik byk mcm sy.sbb tu dorg bising..sya pn naik byk pastu dorg suh kontrol mkn..sbb kje shift mkn lewt mlm..klau blh lpas kol 9jgn mkn benda yg berat2 mcm nasi..sy mkn roti n susu je..

Sama laa , masa kandungan 2 bulan sampai 4 bulan berat saya 44 or 45 je tapi masok 5 bulan berat jadi 48 teros dia bising2 . Masok 5 bulan tu laa saya baru nak makan sebab sebelom tu alahan terok

sy pn time timbng naik berat bdan..tp xde plk nurse mrah..sy dlu pregnant seminggu naik 2kg..dekat ii nk brsalin lg lh brtambh berat sy hmpir cecah 80kg msa pregnant

tak kena marah. nurse di kk sy semua baik². Dia pun tergelak sambil usik sy. dia kata selera datang da ye. Nurse suruh control je. Xde la pulak nak marah².

Saya sebulan naik 4 kg 😂 Nurse tak bising just soal sbb takut jadi sawan kalau berat naik sgt . Kalau sebulan naik 2kg itu normal 🤗

Doc sy agak kerek bila bercakap.. haha. Dah la hati tisu kita ni.naik 2.5kg masa week berbelas2..kena mkn kerap sikit2 katanya