Berat badan naik

Dua tiga hari lepas checkup dekat KK utk 24weeks. Tapi nurse suruh control makan/diet sbb berat naik. Sebelum pregnant berat saya 52kg, tapi timbang dekat KK baru ni 56.8kg. Setiap bulan berat saya naik dalam +/-1kg. Saya rasa masih dalam kategori normal sbb dah nak masuk 7 bulan kandungan, berat baru naik dalam 4kg++. GDM pun tak ada. Stress betul kena control makan, tak boleh makan manis/fast food/berminyak/bergoreng. Mommies semua pernah dalam keadaan mcm ni tak?

3 Balas

kalau bmi sebelum mengandung tu normal, mmg ok je naik +/- 1 kg sebulan. saya pun sepanjang mengandung naik 7kg je sampai bersalin. kalau bmi overweight, mmg kena jaga jgn lebih 1kg naik setiap bulan. bukan nak cakap apa tp nurse takde ilmu mcm doktor. saya refer doktor dan dia kata mmg normal berat mcm tu. makan mmg kena control jgk la tapi. jgn melantak tu dah lerr. nak makan goreng tu boleh tp jgn lebih. makan manis pun takpa tapi jgn banyak dan tiap hari. fast food yg kita tahu tak elok tu patutnya mmg kena elak la. berpada tu formula dia

Mcm ok je naik tu. Lebih krg dgn sy je.. tp tak tau la. Nurse kt kk and doc takde ckp pape.. next week kene checkup kt kd.. nurse kt situ suka bebel sikit..haha.

Ok je naik tu? Kalau saya lantak kan je nurse bebel. Dah nama pregnant memang la berat naik.