folic acid

pernah tak ibu2 sering termiss ubat folic acid. sy pkir ble da msuk trimester k 2 xprlu lg folic acid. 😔

12 Balas

tak pernah miss makan ubat yg kk/kd bagi,sampai lah bersalin. bagi saya ubat yg nurse/doctor bagi suh kita makan,itu penting untuk kita dan bby. sbb jenis saya mmg saya tak ada makan apa² suplemen tambahan/ubat lain kalau docter tak ada sarankan ape². macam saya dah trimester ke 2 pun masih makan Obimin lagi sbb tak ada masalah ape². bagun pagi tu mmg saya terus makan ubat dulu. baru masuk bilik air. jadi tak akan lupe lah makan ubat.

acid folic xleh tggl sis.. ade tu smpai beranak mkn.. tp kalau acid folic saje mgkin yg masuk trimester ke 2 dh tukar.. mcm sy.. dr awal dh mkn obimin.. smpai trimester ke 3 ni still obimin.. melainkan hb drop.. tukar zincofer.. tp xleh telan sgt.. sy gilir2 ngan obimin.. hb naik terus stop zincofer tu.. teruskan ngan obimin jela

hai puan...mengenai soalan puan ni . di sini sy sertakan link untuk puan rujuk dan baca knp pentingnya folic acid spnjng mengndung.. dan knp tidak boleh miss makan.. hrp dpt mmbntu puan..mg dpmudahkan segalanya..aamiin https://siraplimau.com/kepentingan-asid-folik-kepada-ibu-mengandung/

sy dh 6 bulan.. masih makan asid folic.. doktor suruh teruskan.. mkn iron tablet (ubat tambah darah) pun kjap je.. pastu doktor suruh stop.. mkn asid folid, kalsium, vitamin d.. tu je doktor bagi..

Biasanya trimester 2 ni nurse dh suruh tukar ubat dah. Biasanya akan bagi zincofer/obimin/maltofer/iberet . Ubat ni dah ada semua termasuk folic acid so makan 1 jenis ubat dh ckup

pernah sis. 3 hari baby mengeras habis. saya risau masa tu. terlupa bwk asid folic balik kampung. mmg saya xleh tdo. saya just cuba mkn mkanan yang baik untuk baby.

asid Folic kena makan..untuk pembetukkan bayi .. makan.sampai bersalin.. kalau klinik kerajaan guna obimin

Tak pernah. Mmg disiplin makan supplement prenatal. Kalau ter-skip, makan la bila ingat

Kandungan lebih 3 bulan doc kata x perlu folic acid dh, boleh ambil vitamin lain dh

Kalau teruskan makan ganilia dari awal pregnant boleh ke smpai bersalin nanti?