Baik atau Tidak??

Perlu ke tak pakai mittens usia bayi baru 19hari. Ada orang cakap baik ada orang cakap tidak. Tolong sy ?

14 Balas

Tujuan pakai mitten untuk elak cakar muka sendiri. Klu cuaca sejuk sangat/dlm aircond boleh pakai sekejap. Lagi awal off mitten lagi bagus. Baby boleh explore awal guna jari dia. 2nd months milestone boleh hisap ibu jari, kalau x buka mitten mcm mn nak develop skill ni?

Better pkai dlu..Dc xglkkn pkai slpas sbulan yg mitten..Tpi kalu booties tu elok pkai..Mncegah kne gngguan Atau ape2...Ade org tua2 pesan pkai stokin elak ape2 smpai lh dh bbrapa bulan..Sb gngguan nie msuk mllui kaki dlu..Tu ape yg pernh alami...Hnya skdr share

Kalo lps lahir smpi hbs pantang pakai kan jr mitten tu..hbs pantang xyah...elok je jari ank yg penting lps mndi urut2 sikit2..bersihakn jari2 dia...kalo stokin biar smpi 5 bulan or lebih.. sejuk kalo x pakai nnt perut kembung

19 days awal lagi. Boleh je bg pakai mitten. Tangan baby tu bukan nye besor benor smpai dia xleh bergerak dlm mitten tuh. Lepas pantang nt okay lah kalau nk off mitten. Kne rajin potong kuku. tu jer.

Saya pakaikan time tdo malam je sebab takut tangan dia sejuk.,lagipun baby xsuka dibedung..kalau dibedung meragam dia lain macam..so mmg dia tdo lepas je..kalau siang saya bukakan mitten dia

Baru 19 hari sepatutnya pakai lg.. Lepas sebulan, tak payah pakai pon ok. Doktor suggest. Bagi baby ade skills sentuhan guna tangan pulak.. Tapi stokin kena pakai lg. Takut baby sejuk..

5y ago

oh yeke, thanks for info. 👌

Terpulang. Baby 1st saya pakaikan, buka masa 2-3 bulan..Baby 2nd sy tak pakaikan langsung dr lahir, tp kuku kena potong... Dia cpt belajar n tak cakar muka sbb dia tau sakit. 😂

Mittens still ok sbb takut kuku baby panjang n cakar muka dia. Kalau rajin hari2 potong n x perlu pakai. Booties x perlu pakai langsung. Banyakkan membaca pastikan akan tahu sebabnya.

5y ago

Yup.. Sama sy pun booties x pakai

Kalau sejuk² bagi pakai, klu panas buka je.sy dr lahir x bagi pakai,dlm wad lepas beranak tu sy dah potong kuku dia.haha.tp bila mlm atau sejuk sy pakaikan.

5y ago

Tu la, bepantang ni kan baby kena bedung, x perlu pun nak pakaikan tu.lgpun malaysia ni panas.hehe

Boleh ja tak bg pakai , biar baby dpt merasa apa yg da disekeliling dia , kalau senja nk malam tu bg pakai sbb takot sejuk