Istihadah, ovulasi atau implantasi?

Period 12/10- hingga 18/10. Harini 1.30pm 31/10. Saya shishi and rasa ada lendir rupa macam eggwhite tapi terkejut ya sebab ada darah merah terang tompok. Then check pakai cotton bud, ada jugak tompok darah sikit sangat. Nak check opk, tapi strip habis 😅 Saya check upt tadi pukul 5 saja2 and result naik very faint line in 10mins 🤔 Before check upt saya fikir maybe harini ovulasi saya sebab eggwhite dah keluar cuma kalini ada darah tompok tu je. Saya google, itu perkara biasa jadi tapi tak terjadi pada kebanyakkan wanita. Dah dapat result upt faint line ni, lagilah pening kepala saya 😭 Saya last cycle ni kena chemical pregnancy kali ke - 2 lepas mc bulan jun lepas. Apa pendapat kamu semua ya? Darah apa tu? Period next lagi 2minggu ya

4 Balas

Yup boleh jadi implantation, boleh jadi ovulation, boleh jadi nak period. Upt & opk je yang boleh menentukan semua tu. Saya masa ovulation pun pernah je keluar lendir ada darah sikit macamtu. Dari zaman belum kawen lagi pun pernah. Dah rujuk dr and dr kata normal. Tapi kalau nak kata pregnant, masih terlalu awal untuk detect. Katakan lah period sis regular and ovulation sis pada cd 14. So harini sis baru dpo 6 macamtu kan. Dpo 6 nak detect pregnant macam agak mustahil. Jadi mungkin sis boleh tunggu lagi seminggu baru repeat upt kalau masih belum period.

after 10 mins upt dah tak valid. most probably evap line tu. kalau sis confirm tu bukan darah period, spotting tu boleh jadi samada sebab ovulasi, boleh jadi sebab early pregnancy, tapi dua2 pun memang considered istihadhah. cuma bersihkan, pakai pad/pantiliner dan boleh solat macam biasa.

cuba test pakai dipp&tell. selepas 48j. hcg meningkat setiap 48j

11mo ago

Baik2. Lagi 2 hari saya test pakai dipntell. Ty

Lepas seminggu try cek balik upt selepas bangun pagi

11mo ago

Baik2. Ty ya 😊