Xray

Perempuan mengandung boleh xray tak?

28 Balas

Tak boleh. Tapi cuba tanya doktor dulu. Xray ni ada dos tertentu. Jika hamil, dos xray tidak boleh melebihi 5 rad. Sebab tu kalau nak buat pemeriksaan, wajib maklumkan doktor yg kita pregnant 🐱

Hurmmm...... Tak boleh sis nti kena radiasi..soklannye kan...sis nk xray apa je time preggy2 ni ek?? Dh jelas nyatakn.. xray tu ada radiasi.. bhaya..aneh2 soklannye.... Haila2🙄

Xboleh.. masa sy dekat kecemasan ada patient nak buat xray, semua staff cover sy sbb sy sorang je yg pregnant dlm kecemasan tu.. bahaya ntok baby.

Tgk situasi sis..bhgn mana sis nk kena buat xray..dada ke..kaki ke..perut/pelvis ke..blh rujuk doktor..klu blh elak..elakkan..

Tanya doktor boleh tak... Kan senang... Biasanya sblm buat xray pun akan ditanya... Pregnant atau tak..

Kalau dengan ibu mengandung x-ray tidakk boleh sebab radiation kuat dan akn effect pada kandungan..

Bahaya sis.. Buat xtray ni risiko dia sama mcm mkn ubat yg ade drug.. Bahaya

Xbole sis.... Slalu Spital akn tnye preggy ke x sblm nk xray..

Refer doc klo terpaksa.. tp rsenya xray xssuai utk yg pregnant..

Tak boleh sis. You can’t even be near an X-ray machine!