Hai semua nk tanya sikit

Perangai anak yg mana mom's tgok kurang ajar dan pengalaman ap yg mom's dpt drp org yg kurang ajar. Saja tnya lain org lain pglman. Nk tahu sbb nk didik ank jadi beradab dan x kurang ajar. Share ye. (Pengalaman mom's berhadapan dgn org yg biadap mcm mana pulak? Ap pengalaman yg mom's rasa bnda tu biadap? Sekadar renungan ank mencorak perbuatan kita, kadang ii kita buat kita tak rasa biadap bagi org lain biadap,ank ii ikut dan org akn kata mak bapak x ajar...mcm tu la pglmn sy, menghadapi ank ii buah yg x beradab. Sekadar perbaiki diri bersama)

4 Balas

Anak kecik senang terikut ikut apa y dia nmpak atau dengar.. Mcm anak sy dulu dia suka kurang ajar dengan sy sbb mertua sy suka buruk2 kan sy depan dia So dia xde rasa hormat pada sy.. Sy sebagai ibu sy tanya dia kenapa buat mcm tu siapa ajar.. Dia akan cerita nenek ckp mama mcm ney mcm tu.. So sy kene terangkan pada anak apa sebab sy buat mcm tu and apa sebab sy buat mcm tu.. Hari2 sy akan beborak ng anak pasal dosa pahala hidup dan mati.. Cerita pasal adab pada ank.. Yes mula2 dia x faham.. Tapi bila dah selalu bercakap ng dia sebelum tidur dia akan faham dan buat.. Bila nenek dia burukan sy depan dia.. Dia dah pandai ckp y apa nenek dia ckp xbaik dosa masuk neraka.. Kalau sy berhadapan ng budak y kurang ajar pulak sy akan cuba jauhkan diri sy ng budak tu.. Kalau budak tu anak buah sy.. Sy akan terus tegur.. And bagi tau apa y dia buat xbaik.. Biasa kalau anak buah sy.. Sy akan peluk dia sambil tegur.. Alhamdulillah dia xde buat lagi..