Hai semua nk tanya sikit

Perangai anak yg mana mom's tgok kurang ajar dan pengalaman ap yg mom's dpt drp org yg kurang ajar. Saja tnya lain org lain pglman. Nk tahu sbb nk didik ank jadi beradab dan x kurang ajar. Share ye. (Pengalaman mom's berhadapan dgn org yg biadap mcm mana pulak? Ap pengalaman yg mom's rasa bnda tu biadap? Sekadar renungan ank mencorak perbuatan kita, kadang ii kita buat kita tak rasa biadap bagi org lain biadap,ank ii ikut dan org akn kata mak bapak x ajar...mcm tu la pglmn sy, menghadapi ank ii buah yg x beradab. Sekadar perbaiki diri bersama)

4 Balas

saya takda pengalaman ajar anak tapi saya cikgu, and based on my experience mengajar kids, yang saya boleh bagitahu, kids follow kita. kalau kita buat acuan macamni, macamni juga la jadinya kids tu. kalau kita buat acuan sebaliknya, begitu juga la kids jadi. to be a good parents, kita kena balancekan semua sudut which is balance kan manja, tegas etc. depends on situation, kalau kids memberontak, first step tegur cara baik & lembut. if first step tak jalan, baru tegas. other than that, setiap kali kita tegur sesuatu perbuatan kids, kita kena explain sebab. means explain kenapa tak boleh gini gitu (untuk bagi kids faham the reasons & tak ulang lagi the same thing). kalau kids buat salah, selalu ajar dorang untuk mintak maaf (bagi dorang terbiasa), thats was a better didikan. for part manja pula, ada time boleh dimanjakan tapi tak terlampau and berpada pada. ada time perlu juga dimanjakan untuk dorang rasa kasih sayang. kids ni pemikiran dia more based on what their seeing, thats why we as parents should show it. kita as parents tahu mana yang boleh bawa contoh terbaik dan sebaliknya. yang saya boleh katakan kita yang membentuk dorang dari kecil. kita je yang tahu kita nak anak kita coraknya bagaimana. jangan terlampau strict sebab strict ada negatifnya juga (anak akan memberontak bila dah dewasa), jangan terlampau manja sebab ada negatifnya juga (anak akan pijak and tak respect mak ayah). so like i said, apa pun dalam parenting kita kena pandai balancekan semua sudut.

Kalau saya simpan rotan dekat rumah. Kawasan rumah saya memang ada ibu yg suka marah anak sebut perkataan tak baik contoh anak dia mnta takoyaki sbb ada jiran makan , dia marah anak dia "apa takoyaki2??? puki aku ada ! kau nak ??! " ... ank saya sebut juga ,saya tegur .. kalau dgr lagi saya marah dia ... ada bdk tegur skali takut dh .. ada yg berkali2 tegur tk ikut rotan sikit takat bgi sntuh jeh ... sebab anak baru 5 tahun 😅 biasa la bdk memang mudah ikut apa yg dia dgr . Lepastu dia tak berani dah sebut . Anak buat salah pada awal usia , masa tu la kita mula didik sebab masuk sekolah nanti lagi banyak bahasa dia belajar . Maaf ye ada bahasa yg tk mnyenangkan .😅 Buat masa ni itu la pengalaman saya . Masa awal2 ni byk tegur je . klau cara dia bercakap dgn kwan agak tk baik saya tegur n ulang ayat yg sepatutnya dia guna . Saya pon masih berusaha nak bntuk ank jadi beradab . Semoga kita dapat bentuk generasi yang baik. 💪🏻💪🏻💪🏻

Anak kecik senang terikut ikut apa y dia nmpak atau dengar.. Mcm anak sy dulu dia suka kurang ajar dengan sy sbb mertua sy suka buruk2 kan sy depan dia So dia xde rasa hormat pada sy.. Sy sebagai ibu sy tanya dia kenapa buat mcm tu siapa ajar.. Dia akan cerita nenek ckp mama mcm ney mcm tu.. So sy kene terangkan pada anak apa sebab sy buat mcm tu and apa sebab sy buat mcm tu.. Hari2 sy akan beborak ng anak pasal dosa pahala hidup dan mati.. Cerita pasal adab pada ank.. Yes mula2 dia x faham.. Tapi bila dah selalu bercakap ng dia sebelum tidur dia akan faham dan buat.. Bila nenek dia burukan sy depan dia.. Dia dah pandai ckp y apa nenek dia ckp xbaik dosa masuk neraka.. Kalau sy berhadapan ng budak y kurang ajar pulak sy akan cuba jauhkan diri sy ng budak tu.. Kalau budak tu anak buah sy.. Sy akan terus tegur.. And bagi tau apa y dia buat xbaik.. Biasa kalau anak buah sy.. Sy akan peluk dia sambil tegur.. Alhamdulillah dia xde buat lagi..

For me as long as dia x kacau org lain then ok je..