Bayi 6 bulan nak makan apa??

Pening kepala fikir.. Esok anak sy genap 6bulan..Tak tahu nak bagi makanan apa yg bagus utk permulaan.. ?? Boleh bagi cadangan x mommies2??

13 Balas

Masuk group fb happy bby food bym sgt menu best2.. Utk permulaan bg bubur kosong dlu.. Tp kalau ikut buku pink dr kkm.. Dh blh bg meal lengkap means.. Syur bubur nasi dgn protein.. Kalau nak try 4dr pon blh.. 4dr ni.. 4days rule.. Mean kite buat menu yg sme slma 4 hr utk kenalpasti sma ade bby ade alahan / sembelit or x... Lps dh lps 4dr tu.. Blh try tmbah menu lain.. Contoh..4dr Bubur nasi+palm oil/olive oil ( 4hri) dh lps bubur kosong blh try tmbah dgn syur hijau.. Try bg buah.. Blh pelbagaikan.

4y ago

Depends xde paksaan.. Kalau kite yg dewasa mmg laa muak sbb dh biasa dgn menu mcm2. Plus mknan yg rs pelbagai.. Ni baby.. Sblm 6 bln.. Die tau susu je.. Kite as parents yg bentukkan mcmne.. Lagi sekali nk bgtau, Xde paksaan pon 4dr tu.. Depend on parents msing2😁

Kalau saya,permulaan saya bg anak bubur nasi dan kentang jangan letak garam..selepas 2 hari tukar kentang ke carrot.mcm tu la sis..sebenarnya tak pe nak bg apa pun cuma pastikan anak mudah membuang..

Moi kosong dlu..jdikn puri yea...blend halus,4hr moi kosong pstu nnti tmbh la sayur..sy mula2 cmtu laa jgn tmbh ap2 prasa yea..(grm n aji)jgn yea

Bubur nasi kosong. Kalu awak buntu try follow page happy baby food dekat FB. Sambil belajar boleh practice kan dekat anak skali

masuk fb ( baby foods malaysia) kat sana banyak perkongsian dr baby start makan .. boleh timba ilmu disana

Makanan pertama mesti bubur kosong. Kalau start dengan makanan berperisa baby akan jadi picky eater

Plain porridge.no salt.buat puree labu ke..actually u google ie byk tu resepi utk baby 6mons above.

Garam dan gula jgn letak ye.. Bby xblh mkn gula garam smp umur 2 thun...

Bubur nasi kosong tnpa garam

Bubur nasi kosong