Susah nak bagi makan baby 6bulan.

Doktor cadangkan permulaan bayi makan 6bulan adalah bubur campur minyak sikit.dah buat tapi ank sy tetap tolak.malah dua suap pastu taknak dah.!kenapa ea?mohon pendapat

8 Balas

Baby saya masa umur 5 lebih lagi dah makan. Lepas tu mengunung habis. Cara2 sya buat bubur macam ni. Steam ayam di ricecooker yg ada button steam/porrige. Lepas steam ayam. Letak ayam kat dalam tu. Air steam tu jangan buang. Cuci beras lepas tu blender . Lepas blender tuang ke dalam ricecooker yg ada air bekas steam dan ayam tadi. Bubuh perasa ayam(khas for baby) letak chicken stock sikit(wangi ya amat) lepas tu tekan button porrige. Sya biasa masak lepas maghrib. Sebab anak sya makan pagi jam 8.30 dan 5 petang. Pastikan ricecooker tu ada (keep warm). Jadi bubur tak basi. Menu ni sangat buat baby berselera. Sya pakai ayam drumstik (sebab bahagian tu yg sesuai dan mewangikan lagi bubur baby anda). Selamat mencuba. Boleh steam sekali lobak/potato kalau nak cuba berikan pada anak. Sya ada 3 perasa. Chicken/vegetable/bilis

3y ago

Alhamdullilah. Sama2 sis.

Bagi bubur nasi cair yg d tapis.. Try sminggu, then sminggu lg try titis minyak extra virgin coconut oil.. Sminggu lge try bagi puree keledek steam yg d tapis, sminggu lge try bagi puree kentang steam yg d tapis.. Selamat mencuba.. Memang permulaan, bayi susah nak mkn 😊

2y ago

Sis buka facebook, search mirepoix baby resepi.. Ada 1 fanpage kat fb tu pun ada share mcm2 resepi mknan baby😊

normal sis. in fact 2 suap tu pun dah cukup bagus 😊 baby baru nak kenal makanan. usia 6-9 bulan kita aim nak kenalkan bayi dengan pelbagai jenis dan tekstur makanan. susu masih sumber makanan utama mereka

Biasalah. Baby baru belajar nak makan. Tak kan terus pandai makan. Perlahan lahan nanti okay lah tu

yakah SIS terima kasih SIS..alhamdulillah sy cuba jadi yg terbaik UTK anak2

normal sis . take time buat bby trima bnde baru . no worries 😉its normal

normal sis..kn br mula nk mkn..buat cair dlu

tq SIS..