Mitos Atau Fakta?

Hi pengguna! Kembali kita dalam segmen Mitos atau Fakta! 😎 Minum air kelapa sewaktu hamil boleh mencerahkan kulit bayi. Apa pendapat anda? Mitos atau Fakta?🥥 Kongsikan pendapat anda dengan kami dan pengguna lain pada ruangan komen di bawah.

Mitos Atau Fakta?
114 Balas

Cuma pengalaman saya, bukan pembenaran. Saya kuat minum air kelapa pandan, mengidam pula, bayi lahir bersih. Bersih. Tiada kerak, bintik2 di muka atau semacam krim pelembab ori bayi dan apa2lah yang orang kata sesuatu yang 'kotor' pada bayi semasa ia dilahirkan. Tiada. Dan, tak mencerahkan pun. Tapi bayi kelihatan bersih sentiasa.

Bukan utk kulit putih pun, tp insyaallah baby lahir kulit bersih. X dak nya kulit dia mcm ada bintik ke kerak ke. Sebab sy dulu mcmtu, dgn husband dibagi air kelapa hari2 utk elakkan dehidrasi. Alhamdulillah baby lahir kulit bersihhhh 😊

4y ago

Waktu kandungan brp ?

saya dulu mengandung anak first selalu minum air kelape and anak lahir memang lah tak putih but bersih kepala tak de kerak and mengandung ini saya pun selalu minum air kelape tapi ade yg cakap juga boleh buat air ketuban tak kotor

Mitos jer, sy dri awl pregnant 10week smpai ari nk brsalin mnum air kelapa, kuar bby still da kerak putih yg melekat kt bdan bby tuh n sy n suami ni kulit cerah tp kuar bby gelap 😅 tp ape2 sy trima hitam2 mnis bby boy sy..

Mitos.. Tp sy mmg suka minum air kelapa. Pengalaman sy mengandung anak no 3, anak di lahirkan bersih. Tak de kerak langsung kat umbun² dia.jadi tak perlu risau kerak² tebal seakan kelulumor tu :)

Mencerahkan tu mungkin mitos tp kalau minum air kelapa kulit baby bersih.. bersih bukan cerah ye 😁.. tu pd saya la.. tp kulit baby baru lahir mmg semua bersih la kan 🤭

Sy amal dari start mengandung sapai nk bersalin,alhamdulillah ank kuo putih pink 😍 .. bersih gebu kulit sdngkan makbapak dye x putih pom 😂 ..

Mitossss tuuu... bukan utk kulit baby putih. Tp lebih kepada mengelakkan kita drpd dehidrasi semasa mengandung. 😁 itu yg dokter sy cakap.

Mitos.. Tp kulit bby akan bersih je.. Cerah tu ikut kulit ibuayah bby tu sndri.. Xkn kulit gelap kuar cerah Putih.. Kn dh pk bkn2😂🤭

Cerah tu tak... Tk ad pon yg kata untuk cerah minum air kelapa.. tpi untk bersih tu betul. Baby keluar bersih tk ada kerak putih2 tu.

4y ago

yes...itu sya setuju