MITOS ATAU FAKTA!

Hi pengguna! Kembali kita dalam segmen Mitos atau Fakta! 😎 Coklat tidak elok dimakan atau dimakan sewaktu kehamilan. Apa pendapat anda? Mitos atau Fakta?🍫 Kongsikan pendapat anda dengan kami dan pengguna lain pada ruangan komen di bawah.

MITOS ATAU FAKTA!
96 Balas

Mitos... Coklat tidak salah ambil ketika hamil. Kerana jururawat yg merawat sy pernah bagitau bhawa kalau terasa pening dan mual2 boleh makan sedikit coklat utk hilangkannya. Tetapi jangan berlebihan.

Bergantung jgk.. dah kalau Ada kencing Manis masa mngandung Tu jgn la mkn lebih2.. asal lepas Rasa mengidam je.. kalau xdak masalah kesihatan should be fine rasanya 😋.. berpadah2 la..

Fakta..selain manis.. actually coklat pun ad caffeine..so klu ad ibu2 y ad low bp mase ngandung..kne elak la mkanan ni..sma macam Tea, coffee cuma x setinggi coffee kafein dia

Fakta. Kat atas tulis tak elok bukan bermakna dilarang. Tapi hadkan pengambilan coklat semasa mengandung. Tinggi gula. Correct me if my answer is wrong

Mitos...sy tw pregnant mmg coklat je sy bleh mkn..asam² mknan pedas semua xbleh diterima..tp berpada² coklat manis...risau sangkut kencing manis je

Mitos. Dlu mak sy ngandung sy, dye tk ske mkm coklat tp tibe2 mengidam mkn coklat smpai tiap hri jgk dye mkn. Laanii sy yg jd hantu coklat 🤣

xpasti.....tp coklat pun ade kafein kn....cume kena kurangkan mkn....tp sy mkn je huhu....doktor pesan jgn mkn bnyk sgt....hihi

Depends on situation.. Jika ada kencing manis time preggy, elok utk di makan.. Jika tiada kecing manis, boleh je makan

FAKTA kot.. gula tinggi.. lagi2 sy ni GDM on insulin.. nak gigit² sikit tu xpe la...jgn over² hehehe

sy wajib mkn coklat...siap ada stock letak dlm bilik..bila lapar je mesti amek beberapa bar coklat...