Adakah anda menghidap GDM ketika hamil?

Makanan pengganti gula: <a href='https://my.theasianparent.com/pengganti-gula' target='_blank' >https://my.theasianparent.com/pengganti-gula</a>
Voice your Opinion
Ya, pernah
Belum pernah

1342 respon

27 Balas

sy gdm on dc. malam sblum mnum air gula sy last makan pkul 7.30 malam. sbb ramai ckp kena stop makan sebaiknya before 8 malam wlpn nurse ckp start puasa pkul 10 malam. result gula puasa 6.8 hah amik kau 😂 result 2 jam lepas mnum air gula jadi 4.1 je. rupanya lepas buat bsp 3 kali, sy sejenis kena last makan 9.30 malam 😂😂 klu makan last tu malam kul 9 ke 9.30, esok bsp pagi cntik bawah 5. bsp smua cantik so x payah on ubat atau insulin. Alhamdulillah

2y ago

hahaha sy telan je x pikir apa. tp mmg terkejut laa manis benor.

saya pregnant anak no2 ni kali kedua minum air gula baru sangkut. masa tu dah 28w, tp gdm on diet x kena mkn ubat. skrg ni dah 36w kena tahan wad smp bersalin sbb pp type2. mkn tawar2 je hospital bagi, bfast dgn minum ptg roti wholemeal kosong dgn air masak je. gula semua kena cut, sabar je laa menanti hari bersalin 😥

anak 1st takdak gdm . ank 2nd gdm on diet . skrg bby 3rd pun sgkut gdm . still on diet .. sy mkn je apa yg nk mkn .. esk nak cek bsp . bru diet betul² .. hehehe alhamdulillah result smua bwh 5.0 lagi.. result pagi je kena jaga .. tggi pagi nurse akn on ubat ..

tengah mengalami sekarang n skrg pun masih dlm wad lps on insulin 2 kali,lpstu stop,mkn ubat n on diet.Tp gula still main2 kdg2 7.1, kdg2 6.6. 3 kali pregnant xpnh ada gdm,yg ke-4 ni sangkut pulak.

2y ago

kebanyakan org pregnant akn ada gdm.. kalau x pernah ada gdm, lpas bersalin mgkin akan hilang gdm tersebut.. insyaAllah..

semua anak5 kena gdm tp xpernah insulin sbb control sendiri. beli glucometer simpan kat rumah. gula putih sy xconsume sgt, selalu terbabas kat pengambilan gluten mcm nasi n pasta.

sdg alami,on ubat + insulin😞. Waktu pagi mesti naik bila puasa lebih 10 jam.Lambat makan pun naik juga. Pregnant 4 anak sebelum ini ok je,tiba kali kelima sangkut pula.

sangkut gdm.sebb Salah dri sendri,lpas minum gula.gatal g mkn kuih...tpi bila check pgi 4.2-5.0...buat bsp pun result cntik..so gdm on diet Jew doc ltk

ank 1st tak kne.. 2nd sangkut gdm on diet.. harini bsp.. stress sbb kne cut cut makan.. menggigil rasa.. baby pun tak duk diam, lapar gamaknye 😫

anak sulung . first tk sgkut. minum kali ke 2 time 32 week sgkut. stress plk ble kne cut2 mkn time kt hjg2 trimester ni

2y ago

betul wak... mule x sgkut...mnum kali ke 2 ohhh jenggg sy dh la food lovers😂

skrg tgh pregnant ank sulung...first minum air gula 30week sangkut kencing manis plk..isnin nnti kena buat BSP, harap dipermudahkn urusan...