Hb tak naik

penat laa nk telan ubat (Zincofer) makan macam mana pun hb x naik2 … emm punya laa siksa nk tahan muntah ingat berkesan laa tp x naik2 stresssssw😭😭😭 makan buah jambu kerang mcm2 penat dah

51 Balas

Sy makan brand Blackmore's pregnancy tulisan warna pink tu je. 1 tablet semua vitamin yg diperlukan utk ibu mengandung ada senang. dr mula pregnant smpai skrg hb around 13 or 14 je.

Sama la sis. Sy makan maltofer 3x sehari. Makin turun lagi adala. Skrg malas dah fikir. Kita dah usaha mcm2 makan itu ini tetap sama. Nak buat mcm mana😭😭😭

saya suma ubat dah try. try mkan mcm2 pun xnaik2. paling tinggi 10.9. xprnah lepas 11. skli cek rupanya sy beta thalasemia carrier. patut hb mmg xmau naik2.

Sy sblm ni hb drop.. tp lps mkn maltofer + air rebusan buah kering alhamdulillah naik. Dari 9.5 naik 11. Hari ni checkup lain nak tgk blh naik lg ke x

makan ubat zat besi(iron) jgn bertemu bhn calcium.. yg tu buat Terhalang serapan.. identify mkanan dr sumber calcium ... jarakkan dfn pgmbilan iron

sebelum ni saya pun makan zincofer tapi hb tak naik. doktor minta beli iberet di farmasi. alhamdulillah lepas 2 minggu dah ok.

2y ago

Skrg mmg mkn iberet. Sblm ni try an error sbb rasa nk muntah. Iberet ok consistent amik masa yg sama dan lps sejam dua mkn. Kena perut ksg bru mkn. Sng mkn sblm nk tdr.

cuba tukar kepada ubat yg lain..ada yg mkn iberet okay..ada yg makan maltofer okay..makan dgn air oren sunquick.. cuba makan seblom tidur..

saya pun ada masalah hb sebelum ni . nurse ajar makan pil dgn air perahkan limau kasturi sikit . alhamdulillah naik cantik dah ☺️

kalau saya dr ank first smpai ank ke 4 mmg amal kan minum susu lazz kurma,hb mmg cantik Je sis try la kot sesuai kt sis n hb Naik😊

sy pun mkn zincofer.pelik knp x naik..skang 35w, 10.8 je hb..nk dptkn 11 tu pyh betul😵‍💫.nti 36w nurse bgtau kna gk bg cecah 11.

2y ago

10.8 kira ok la tu sis..jgn bwah 9..klu blh sis jgn minum air teh,kopi,nescafe cba elakkan..minum air sunquic tnpa gula..bykkn mkn sayur bayam merah,pucuk paku,pucuk pegaga,jambu batu tu semua naikkn hb..