Rasa bersalah sebab kerap mc.

Patut ke kite rasa bersalah sebab kerap mc. Like every month mesti akan ada mc. Sebab bkn kite sengaja nk amik mc pun tp mmg tk sihat n Dr sendiri yg bg. Cuma kadang2 rasa macam kne judge kt office tu. Like kite sengaja mc sbb pregnant. Ye la lain org lain badannye. Padahal kite perlukan rest n utk kesihatan baby jgk. It just macam mana ye nk hadap org2 yg tak rasa apa yg kita rasa ni. Nk amik mc pun jd serba salah.

5 Balas

Sama la..kdg2 sbln tu 3x mc🫠..kalo dah pening mmg xdpt bt apa..kalo sakit kepala tu gagahkan jgk tp last2 half day sbb xtahan sgt..ada migraine dia double2 sakit banding sblm ni..penah pikir nk resign masa 1trim tp bila kira2 komitmen husband xmampu nak byr sorg2..dia nk bt partime foodpanda/grabfood tp sian lak tgk dia penat😭..jadi gagahkan la diri dtg keje..

Sama. Sy ni lagi la. Hari kedua +ve covid, pagi inform boss, tghri team dh tnya, demam ke. Sy rsa esok sy kena gagah kn diri buat keje (wfh) walaupon declare cuti. Hati tu mmg nk resign je rasa. Tapi apa kan daya demi komitmen 😭. Kita ni dah la pregnant yg berisiko. Kne covid lagi. Pjj plak tu. Hmmm

1y ago

Itu la tu. Kalau tak fikir komitmen mmg dah resign dah. Terpksa kuat demi baby. huhu

saya ada mc dua kali masa first trimester. manager kata sengaja bg alasan pregnant utk amik mc,mcm sengaja susahkan org lain. malas nak stress2, saya resign haha

1y ago

kalau komitmen byk terpaksa la bertahan selagi boleh. mcm saya pun ada komitmen. saya jual je emas kat badan sikit settle kan komitmen sbb tak mampu nak bertahan kerja dlm situasi boss lelaki yg mmg tak cuba nak faham lgsg.

Tak perlu rasa bersalah. Boss memahami atau tak? Kalau boss faham, okay je. Abaikan yang lain. Orang dengki ni merata rata ada. 😌

1y ago

Boss tkde la tegur ke apa tapi nmpk la yg dia pun tak suka staff dia byk mc. lagi2 boss lelaki ni. diorg bkn faham pun apa kita rasa

sama cam. tiap bulan ade je mc.. nk wat cmne lumrah org pregnant..stiap org x sama kn.. rehatkan badan lg penting utk baby..