Something to ponder

Hi parents. Just nak share, sy x fhm knp sesetengah parents x kisah tukar baju / diapers anak dpn sedara mara especially nk raya nanti kn balik kg. Sy bkn nak menyibuk cuma concern. Mungkin sy trauma sbb pernah cuba dicabul oleh sepupu sendiri, luckily masa tu mak sy tengah cari sy & dia x sempat nk buat apa2 tapi benda tu masih menghantui sy & sy benci x37478493 sangat!! Kita x boleh expect niat org ni. Apa lah salahnya tukar d dlm bilik, x perlu tunjuk anak awak terpaling mandi. Okay take care all 🫶🏻

5 Balas

Saya setuju. Saya tinggal dengan MIL. Jadi bila semua adik-beradik balik, semua akan duduk berkumpul. Anak perempuan saya berumur 5 bulan & satu2nya cucu perempuan dalam keluarga. Tapi since NB saya akan bawa anak saya ke bilik kalau nak tukar diapers/baju. MIL pun sokong tindakan saya kerana 3orang cousinnya lelaki. Walaupun mereka masih kecil tapi dari kecil kita perlu ajar mereka menjaga aurat

alamak saya tak pernah terpikir pulak bab ni, sebab keluarga besar, bilik2 memang untuk anak2 dara dan mak2 dara yg perlu jaga aurat.. tp biasanya kalau tukar pampers pun dekat sudut2 la.. terima kasih awak bg peringatan, musim raya nanti ramai orang dtg kan, bukan keluarga terdekat je, risau jugak orang kita tak berapa kenal buat apa2..

1y ago

Ye, sbb sy ada sepupu laki, anak sy perempuan. Masatu homestay utk family je dia sibuk dtg kat situ, time tu pulak sy nak tukar diapers anak time tu jugak la dia nunggu je, siap pegang phone (kot kot nak record ke kan x tahu). Sy makikan aja, suh pg tempat lain. Pastu ada anak buah pulak, lepas mandi mak nya bogelkan je lalu dpn kami sedara mara nak pg pakai baju. Sy pulak yg malu 😞

Saya setuju yg ni. Jangan tunjuk kemaluan dan anggota badan sensitif seperti peha kepada umum. Paling tak boleh blah, ada parents tukar diaper dlm panggung wayang!

ni sye stuju 100% .. sye ade kwn .. tukar pampers anak atas bonet kete waktu lepak .. ank gurl lak tu . aku lak yg panas dye buat mcm tu ..

Saya sangat setuju