Pantang larang orang dulu-dulu atau tidak mengikut pantang larang sewaktu mengandung, mana satu pilihan anda?
Voice your Opinion
Pantang larang orang dulu-dulu
Tidak mengikut mana-mana pantang
Lain-lain (sila nyatakan)

8971 respon

76 Balas

Mana yang logik ikut je. Tapi tak byk pantang larang yg saya tahu sbb stay umah mertua. Mertua pulak lelaki dah tua 74 tahun umur, tak tahu menahu tentang pantang.. Mak mertua baru je meninggal bulan 2. So teringin jugak nak tahu pantang time mengandung. Teringin nak preggy stay ngan mak sendiri. Bolehlah mak tengok²kan. Tapi takpe redha je, kena jaga pak mertua. Nanti plan nak berpantang umah mak sendiri. Nanti ada la adik beradik suami yg blh tengok²an pak mertua.. #24weeks4days 🥰

kalau bab makan dgr jugak pantang larang org tua, bukan apa pantang larang tu sbrnya berdasarkan pengalaman org dulu2 tapi bergantung badan masing. macam sy dulu x pernah percaya makanan sejuk la, angin lah, tapi bila pregnant ni, makan terung dgn rambutan mmg terasa sgt sakit bdan. terung angin, kembung perut. rambutan pulak jadi sakit2 badan. tapi again terpulang pada tolenrasi bdan. rasa nak makan, makan tapi dgn kdar yg sedikit.

terpulang pd setiap individu.. bg pendapat sy bkn semua pantang larang blh di ikut.. mana yg logik atau blh mendatangkan kebaikan pd ibu dan bayi dlm kandungan apa salahnya kalw buat.. cuma jgn terlalu taasub laa takut nti jatuh syirik pulak.. apa pn moms, husnuzon fikir yg baik2, segalanya Allah swt dh tentukan.. 🤗

2y ago

betul sis.. mcm x leh hulur barang ikut tgkp nnti kata nye anak kuar kne czer. bnde tu mngarut. lpas tu x leh mkn kt piring kecik nnti uri kecik. tu suma merepek 😅

sy tak berapa nak ikot sgt. ada yg ikot ada tak. mcm tak boleh jahit la. sy pk jugak cemana yg pndapatanny cuma ambk upah jahit. takkn lerr kena stopkn jahit. pastu kalau butang selua suami trcabut. takkn lerr kena mtk tlg bini jiran sebelah utk tlg jahit pulak 😅 ada yg boleh d percaya dan tak.

pada pendapat saya, rehat, makan mknn berkhasiat, tu boleh la saya follow. tp jgn extreme sgt mcm tak bole mandi la, tak bole minum air banyak sgt ,yg itu sy tak nk ikut la. yg penting tuan badan kene tahu badan sendiri. kalau rasa semacam tak sihat waktu pantang segera dptkan nasihat doktor

Depends mana yg boleh ikut, ikut..yg mengarut x perlu mcm kwn sy nenek dia x bg basuh rambut selama berpantang..klu 44 Hari, 44 hari tu x blh basuh..dia Ada langgar jgk sbb x boleh tahan 😂 Ada yg kata pregnant x elok mkn tembikai la, x boleh menjahit la..mcm2..asalkan perangai elok

3y ago

👍🏻👍🏻

tengok pada pantang larangnya juga.. Dan terpulang pada individu.. mcm saya ade Gerd, asthma, gdm on dc.. so kalau mengandung lagi byk Benda kena kawal terutama makan minum.. utk elak jejas kesihatan kandungan Dan Diri sendri

1y ago

sis bersalin normal k czer ye? sbb sy pon ad gdm dc n asthma

bnde yg masuk akal j ikut. yg x masuk akal mcm x leh hulur brg ikut tgkap la, x leh makan guna piring kecik la. suma tu mengarut. syirik. so mmg x ikut. bnde pelik² ni kdg boleh rosakkan akidah.

sy ikut mana yg sy blh ikut nak ikut 100% xdpt sebab semua kerja buat sendiri,dgn urus anak,suami pjj jadi berdoa sj agar anak yg dikandungkan lahir sht dan sempurna..amen

ikut pada diri sendiri.kalau badan ok boleh je tak perlu ikut pantang.tapi ade certain2 things memang kena follow untuk kesihatan masa hadapan