Pernahkah anda memajak gadai barangan emas anda?

Voice your Opinion
Pernah
Tidak pernah

1356 respon

16 Balas

Pernah. Bukan orang senang. Sekadar sharing, lepas arwah ayah saya meninggal dunia masa kami adik beradik kecik2 dulu (kami adik beradik umur 12 tahun, 11 tahun, 7 tahun, 1 tahun, 3 bulan) , mak saya yg suri rumah terpaksa bekerja. Macam2 kerja buat, antaranya jadi cleaner. Ada masanya kami betul2 takde duit, sampai tahap mak saya gadai cincin kahwin dengan ayah saya. Sebelum saya bekerja dulu pun, saya pernah gadaikan rantai emas yg arwah ayah saya beli untuk saya masa kecil. Sebab tak ada duit langsung. Mak pun banyak tanggungan, adik2 masih belajar, jadi kita tak harapan bantuan dari segi kewangan masa nak cari kerja dulu. Sampai sekarang tak tertebus pun. Dah lama sangat.

pkp ni rsanya kerap.masuk sebulan masuk 2 mggu... slalunya masuk keluar la... xdak burn lg.. bila laki dh biasa tggung semua tba tba stop gaji bbulan bulan, masuk jugak la...dh gji mkn gaji ni stkat byr kreta byr rumah barg dapur sikit...ank skolah taska kafa semua bkn pcuma... lg satu semua barg ni dia yg beli.jd x pnah lg la nk marah ke apa..

ape guna ade brg kemas tp xmembantu.. sy lg sanggup gadai brg kemas drpd meminjam² org.. Ade duit tebus balik.. 5 tahun pertama kawen mmg setiap tahun bergadai, skrg alhamdulillah da lame xgadai..

mak pernah pesan susah mcmna pun jgn sesekali pegi pajak gadai brg kemas.so mmg x pernah n takkan buat pun.sy ada emergency saving so brg kemas mmg x pernah usik.

terfikir utk pajak. daripada meminjam org lain/bank, lebih baik meminjam kat diri sendiri

tak pernah pajak, sbb brg kemas yg sedia ada dah dicuri org..😐

bergantung pada keadaan tp tidak boleh biasakan diri

prnh, Alhamdulillah da tebus☺️

alhamdulillah takat ni belum lg

harap2 xlansmpi susah mcmtu