Air GuLa

Pagi td minum air gula n Amk darah .. pasto petang nie tadi Nurse Call gtw results GuLa saya tinggi smpai 10 ... Aduhh ape nk buat nie ?!!! macam mane nk bagi kurang Bacaan GuLa .. esok kne cucuk lagi 4 kali ...???

15 Balas

Mcm sy hari tu lps dpt results gula tinggi kne refer ke hkl n admint 2 hari dkt sne..lps dh control mkn n jumpa dktr diet ?alhsmdulilah stabil..kalau tk kne ambk insulin..nasi kne kurangkn,air manis kurangkn ,air bercabonat jgn minum n roti krim pn jgn mkn

5y ago

ade dpt ubat kencing Manis ke ?!! takde pulak saya dpt

pngambilan gula mmg kne kurang, tp kne jaga jugak kanji/carbo . try makan suku suku separuh. suku carbo/suku protien(lauk ape2)/separuh sayur. cnth sis mkn dua keping roti je sbnrnye tak ok sbb cuma carbo, so kne bt sandwich ade sayur n protien.

5y ago

kne ade sayur hijau jugax tak pun buah² .. pasnie saya minum air putih jelaa ..

Saya lgi tinggi 11 aritu, Alhamdulillah lpas jga mkn lbihkan mkn syur², ulam², nasi hanya 2 senduk skali mkn... msa cek bsp 4x bcaan smua ok, so next bsp sbuln skali ja & doktor putuskan sya hanya diet cntrol.

5y ago

Ayam, ikan, daging mkn tpi limit kn hnya seketul ayam tmpa kulit, ikn seekor tnpa kepala, daging 2 potong... Beras pula sya mkn brown rice...buah² yg sya ambil apple hijau, jambu batu

bykkan mnum air kosong..air mnis segelas shari pn ok..law xambik trus pn lagi ok..nasi kne kurang..nasi dgn air mnis cpt sgt naik bacaan gula..sy pn gdm jgk😂 tp bacaan bhp alhamdulillah ok lagi stkat ni..xtggi pn..

kena dgr ceramah dr dietician..ikot pemakanan yg dietician gtau..kena diet control..incase still ada result yg tinggi jugak after jumpa dietician tu, kena insulin..tp depends pd doc jugak 😊

5y ago

kena diet control je mommy..diet control masa nk buat bsp tu..utk masa sehari tu je..hehe..dlm masa seminggu tu dlm sehari ada jugak yg sy cheat day..hehe..dah ujung2 ni bsp test kena buat seminggu skali 😅

Lepas nie akan jmp dietician, just follow diet plan yg dietician tu bg.. minum air kosong byk², kurgkan mknn n minuman tggi karbo n manis².. banyakkan exercise..

5y ago

itu laa raya harito byk sgt makan n minum manis .. 😭😭

Ada yg bgtau sehari sblm minum air gula tu mkn bendi rebus.dpt mngurgkan kandungan gula masa kta minun air gula nti. Xtau la tu.

Control makan. Dont worry insyaallah nothing will happen. Folic acid jgn lupa ambik and follow nasihat dari dr and nurse yer

Minum air kosong sebanyak.mungkin..paling penting selepas makan..elakkan.makan manis2..memang gula.akan.cpt turun..

5y ago

thanks you info .. nie gagah minum air putih banyak .. berulang g tandas je kencing 😂

Kurangkan/Elakkan pengambilan gula tambahan di dalam makanan & minuman. Perlu minum air putih/air masak dgn lebih

5y ago

Dah terkena baru sedor nak kurangkn smue manis .. 😭😭