Result MGTT (minum air gula)

Pagi tadi checkup n dapat result minum air gula mggu lepas..alhamdulillah..lega..nurse kata xpayah repeat..

Result MGTT (minum air gula)
19 Balas

Sy kongsikan tips smoga bermanfaat. Smggu sblm minum saya da start kurangkan nasi sebab nasi putih mempunyai kadar glisemik yang tinggi dan ini boleh menaikkan kadar gula dalam darah. Cuba kurangkan pengambilan nasi hanya sekali sehari dengan jumlah yang sedikit iaitu segenggam tangan shj. Elakkan makan nasi pada waktu malam dan mommies boleh menggantikan nasi selang sehari dengan roti mil penuh, pasta mil penuh atau capati. Minum air kosong yg banyak. Saya faham mmg ada satgh mommies yg xbole nk telan air kosong tmasuklah saya. Apa yg saya buat gunakan potongan buah-buahan manis untuk menambah perisa air seperti stroberi, beri, epal, kurma dan buah-buahan sitrus seperti lemon, limau nipis, dan oren & boleh menggunakan daun pudina untuk rasa yang menyegarkan. Rendam potongan buah pilihan anda di dalam bekas yang diisi air masak dan biarkan sejuk di dalam peti sejuk. Jadikan buah-buahan sbgai snek bg menggantikan makanan ringan.. Dan paling penting puasa ikut mcm yg nurse sarankan iaitu dr jam 10 mlm smpai settle amik darah kali kedua. Kalai nak minum air pun cukup utk basahkan tekak je..jgn minum sampai kenyang plak nnt result xvalid. Goodluck mommies 💪🏼✌🏻😉

2y ago

sy 12w4d.. esk first time kena minum air gula.. takut jgk ni

Sy punye result dlu yg pg tu btul2 atas border..kene bsp tiap 2mgu skali..mula2 cucuk dkt klinik, tiap 2 mgu kne mc 2hari(shari cucuk, shari jmpe doc),tp las2 xsngup asek nk mc je, beli sdri & cucuk sdri je..skrg ni hadap la mc tiap 2mgu skali smpi la bersalin..awal tu je kantoi, bacaan lps2 tu semua cntik smpi kdg2 rndh sgt pon kne marah dgn doctor..skrg dh 27 week, bertabahlah skjp je lg😁

Cantik sgt result tu sis. Saya dulu tak lepas after 2 jam dpt 9.0. Mungkin 28 weeks nanti kena minum sekali lagi. Tp siang td nurse ada bgtau, 6 weeks lepas bersalin kena minum lg, nak cek tkt gdm tu tak hilang.

Jaga diri. Sy dh kena amik BSP. Skrg week 18. So kena la repeat smpai sy bersalin. Nasib sy keje sendiri. Klu keje ngn org nk kena amik cuti. Jg diri dan elak dr kena kencing manis

Result sy pon ok.. 5.2 before ni.. Nurse kte dulu kalo cmni dh lps.. Skrg xblh.. So kne buat bsp dpt ok bwh 5..tp die ckp kne repeat jgk smpi bersalin 🤦‍♀️

Nk makan n minum ape spye bacaan jd normal ehh? Sy kene repeat kli kedua minum air gula checkup hujung bulan ni. Boleh bg tips tak?

5y ago

Tips ada kat thread bawah2 ni sis..saya ikut 100% dan passed..

Sy minum dua kali sb bapa ada kencing manis. Nasib baik dua2 tak sangkut. Klu sangkut payah nak ulang alik buat BSP

Nak share jga ni saya punya lps buat mcm tips yg sis bg. Saya pun xperlu minum kali kedua. Legaaaaaaaa....,

Sy buat kemarin.. Alhamdulillah jugak result normal.. Lepastu lepas gian jap. Cari benda manis. Hahahaha

Hmmm saya sangkut minum air gula ni..kena bsp sampai nk bersalin nanti..jenuhlaa mc je memanjang..