konfius

Org mgndung ni byk btl pntg larang mulut kene jaga...betul ke mitos tu sape2 thu...xkan nk tgur bnda biasa2 pom xblh mcm xblh bcakap plop

11 Balas

Betul. Bagi saya. Sbb byk tgk akak akak saya. Die masa mgandung dok x suke sangat org tu dok mgata je. Alih anak kuar sebijik muka org x suke tu. Ktorg mampu gelak je. Pastu akak saya sakit bersalin berhari hari nk x keluar baby. Masa mgandung die buat org kecik hati dengn dia. Sampai mak saya mintak maaf dekat org tu cakap akak saya nk bersalin dah. Alih alih lepas tu abg ipar call akak saya dh tolak masuk labour room dah and selamat bersalin lepas sejam tu. X tahu la kebetulan ke apa. Tapi slagi x bertentangan saya ikot je. Kadang org tua tu cakap ade je benar nye.

5y ago

Mtk jauh la bkn2

Entah la sis. Saya pun dilema bab ni. Lagi2 saya ni cikgu sekolah menengah, mengajar kelas belakang sekali. Kelas yang ke 11 dari 11 kelas. Cuba la bayang macam mana saya nak sabar dengan perangai bebudak tu dalam kelas main baling2 gunting, skip kelas, merokok dll. Hilang sabar memang keluar jugak ayat yg tak elok sis. Skrg ni nasib baik la cuti sekolah. Hilang stress saya. Due baby lagi seminggu huhu. Moga anak2 kita jadi anak2 yang menyejukkan hati dan mata. InShaa Allah, Aameen.

5y ago

Tu la awk...kdg2 kene igt je la mtk di jauhkan yg pelik2 muga2 ank kita sht wlfiat dan smpurna sifat

Dia camni sis.. Kadang kita fkir mengarut.. Tapi yela.. Diorang lebih tua drpd kita... Cam mak saya ade je benda cam mengarut tapi dia mak.. Nak xnk kena dgar jgk la kan.. Ikot jela sis.. Mana yg sis rasa ok.. Sis ikot.. Kita bukan tahu sgt benda2 ni.. Tapi seeloknya ikot.. Yela emosi org mgandung ni sensitive.. Emosi sgt kan..

5y ago

Kan..hihi..bila dh bgth gtu.kita pun ada jgk lah kerisauan nye..xpe iakan je lah hihi..

lbih kpd jaga emosi kot.klo stress2 je ank pun ikut stress nt.nt ank dm perut dgr kite ckp bnde bkn2 kn x elok.nshat yg elok2 xpela..kena happy2 tenang2..sy pun pnh stress mrh sgt kt ank buah smpai mggigil tgn geram jerit sume pstu mnyesal.tringt bby dlm perut dgr mommy dia mrh abg sepupu dia 😂

5y ago

xde apa pun.

Yaa.. tapi kekadang tu kalau dah terlepas marah ke tercakap ke tertengok benda tak elok, cepat cepat minta maaf dekat baby and then bukak bacaan bacaan Al-Quran bagi dia dengar. Huhuhu. Mcm rasa nak cover balik silap tu 😭😭

5y ago

Tula kan mnsia slalu bt silap

Mlut ni kene sentiasa jga bukan time pregnant je..klau ank lahir mcm muke org yg kite tak suke atau org yg kite umpat tu mungkin kebetulan atau Allah nk tnjuk kn kebesaran die sbg peringatan kpd hamba Nya

Tak pun. Yang sebenarnya mmg kena jaga mulut setiap masa. 😂 Lagi2 waktu mengandung. Akan effect pada emosi baby juga. Jgn kuat marah, jgn maki, jaga mulut. InshaAllah

Kata2 tu satu doa. Tegur perkara yang baik2 insyaallah akan dtg perkara yang baik juga. 😊 Wktu mengandung biasanya nk ckp pape yang tak baik terus kejutkan anak dlm perut.

5y ago

Nak kejutkan mcm mana tu

Tu la kan.....kalu jd ape2 bkn sbb mlt tp sbb kekrangan vitamin utk ptmbuhn baby bkn sbb mulut....mintak jauh la yg xelok tu kan..

Tu la kan.....kalu jd ape2 bkn sbb mlt tp sbb kekrangan vitamin utk ptmbuhn baby bkn sbb mulut....mintak jauh la yg xelok tu kan

5y ago

Tq