PERKONGSIAN BERSAMA #COPYPASTE

OPK vs UPT Jangan tertukar tau‼☝? ?OPK? (Ovulation Prediction Kit) ??Alat Uji Kesuburan ??Cara Guna : Celup ke dalam air kencing/urine ??Bila Guna : Setelah haid kering, digunakan setiap hari sehingga jumpa hari subur ?UPT? (Urine Pregnancy Test) ??Alat Uji Kehamilan ??Cara Guna : Celup ke dalam air kencing/urine ??Bila Guna : Seeloknya sesudah lewat datang haid (lewat period 2 minggu)

5 Balas

Maklumat tambahan utk UPT, if kita dah dapat estimate date hari subur, 10 hari kemudian boleh mula test UPT. Tak perlu tunggu lewat period. Dan kena tahu normal fasa LP kita berapa hari utk next period. Cth hari subur jatuh pada 30/5, maka 9/6 dah boleh celup upt. If persenyawaan berjaya, Upt akan detact. Selalunya fasa LP dlm 13-17 hari, jadi lepas dari tempoh tu klau still tak period maybe hari subur tak betul. Utk pengetahuan jugak, OPK kadang +ve tapi takda telur matang dilepaskan.

info jelas dan sgt membantu. Terima kasih

👍🏻👍🏻👍🏻

👍