Vitamin Prenatal

okay ke kalau terlupa ambil ubat iron dan folic acid ni sejak usia 20 minggu saya tak ambil sekarang dah 22 minggu. akan ada effect ke pada bakal anak yg akan lahir nanti? saya dah tak rajin nak ambil ubat2. asyik muntah. ada alternatif lain ke?

2 Balas

folic acid paling penting waktu awal pregnancy. dah 20w, tak lah kata tak penting, tapi jangan stress kalau tak terambil. iron pula kalau sis punya Hb okay, pun jangan risau juga. basically ketenangan sis sepanjang pregnancy ni lagi penting dr the supplements 😅 especially kalau pemakanan harian sis cukup sayur protein etc, semua tu dapat dari situ dah. cuba bincang dengan doktor kalau boleh tukar supplement lain yg lebih sesuai dengan sis.

Kalau boleh jgn skip dan teruskan pengambilan , kita pregnant ni bila kandungan dh besar hb bleh rendah , kdg bby bleh ada masalah klau xambik ubat yg doc dh bagi . Kalau xtahan tkut muntah cuba mkn ubat tu sebelum nk tido insyaAllah time kita dh tido nnti xde muntah/xselesa mana2 . Kalau xjadi jgk bagitau doc tukar ubat lain yg sesuai dgn awk