Folic acid

Saya dah 5 month pregnant. Tapi masih ambil folic acid. Nak tanya sampai bila kita perlu ambil folic acid. Elok ke kalau ambil sampai bersalin? Saya juga ada ambil iberet. Ada yang ckp kalau dah ambil ubat tambah darah, tak perlu ambil folic acid lagi. #firstmom

5 Balas

selalunya ubt tmbh darah ada sekali asid folik..cuba tgk kandungan dlm iberet, selalunya ada 1mg asid folik daah dlm tuu...org prgnant minimum 400mcg asid folik perlu ada setiap hari, kalau 1mg dah ok, tp kalau sis mkn asid folik lg, takut brlebihan pula asid folik yg d consume. selalunya sebiji asid folik 5mg.

awal2 pregnant ad jumpa dr pakar dia ada bagitau fa perlu amik sebelum pregnant+ 3bulan pregnant .lps xamik pun takpe . tp sy still minum susu hl inc FA + ganilia

Ya, betul. Sebab dalam iberet dah ada folic acid yang mencukupi. Boleh check ingredients iberet.

saya makan iberet tak ambik dh folid acid sebab dalam iberet tu dah ada folid acid

saya pernah tanya dengan nurse kk. dia cakap tak payah dah makan folic acid