Normal ke 5 weeks tak nampak kantung?

Normal ke tak nampak kantung lagi walaupun dah 5 minggu? Scan kat bawah (tvs) tak nampak, scan kat perut lagi la tak nampak. Risau sangat-sangat. Ada yang pernah jadi macam ni ke?

Normal ke 5 weeks  tak nampak kantung?
44 Balas

Sy pun sama...sy dh 5x gugur..dan 1 org yg ada dh 8thn skrg.. skrg bila.prgnant msti trauma.. klu ikut trikh period sy dh 7mggu...smlm pegi scan tvs..doc ckp xnmpak ape2 lg..doc tkt kndungan luar rhm..doc mnta amik beta HCG dlu..so td diorg call kte beta Hcg sy 400...n doc mnta sy.trus start duphaston.utk kuatkn rahim.. mlm ni sy rs rengat2 kat ari2..rs xselesa perut..tb2 rs blurr plak bila prgnant kali ni...tp xmngalami bleeding..sy jd trauma tkt gugur lagi.. adakah normal rs lenguh2 ari2 mcm ni

Sme la mcm sy.. Tp masa fu sy 4week.. Scan perut n kt bwh pun xnmpk apa2.. Doc suspek kndungan luar rahim.. Lpas tu 6 mggu sy scan nmpk kntung dan harini sy scan lg 10mggu alhamdulillah dah nmpk bby dan blh dgr jntung bby.. Alhamdulillah doc pun ckp bby da pndai gerak2.. Sis jgn stress tau.. Selagi xde bleeding insyallah kandungan ok.. Sy alahan teruk jgk tp alhamdulillah bby ok aktif je nmpk

3y ago

sama dengan saya sis..kandungan sya baru 4 minggu.. dktor scan atas bwah pun tak nmpak lagi.. sya takda bleeding pun.. tpi dktor sspek kndungan luar rahim.. sya takutt.. ni pengalaman mengandung yg ke 2... yg pertama kandungan anggur.. khamis ni kena scan bwah lagi..

Sama la sis. Tengah mengalami. 5w 5d hri ni. Scan x nampak dr 29/6. Kne admit ward sbb ade keluar drh. Tp x bnyk. Tompok2 je plus x sakit pun. Kne ambik darah setiap 48jam. Mlm ni kne ambik drh untk kali ke 4. Harap result ok la. Scan atas bawah dr 29/6 smpai semalam 4/7 masih x nmpk kantung. Dorg risau ectopic(kandungan luar rahim). Dorg plan nk masuk camera esok. Ade yg mcm saya ke sampai ke masuk camera

2y ago

Hi sis...so apa perkembangan kandungan sis skrg?

hi awak. 4-5ws normal kalau belom nmpk kantung. atau hanya nampak dinding rahim baru menebal. sbb kandung masih baru. lepas awak check upt positif utk sah kan kehamilan tu boleh sbb nak pastikan kandungan awak dlm rahim. sbb tu kalau nak bukak buku pink dkt kk or klinik swasta skali pon dorang akan suggest masa 8-9w ke atas. time tu bila repeat scan dah boleh nampak heartbeat & janin.

sy pon mse scan 5 week tak nmpk kantung lagi.. tapi check upt mmg positif.. doktor suruh tunggu 7 week dtg balik.. tapi dlm mase sama kne jaga diri.. elakkn buat keje berat.. n jaga emosi.. sbb bnde baru nk jadi.. pastu alhamdulillah dtg balik 7 week dh nampak kantung n jantung baby.. ☺️ n now tunggu hari nk bersalin.. smoga dipermudahkn smua urusan kita.. aamiin

Takpe. Nak selamat, tunggu lagi seminggu dua. Nak pergi scan tu nnti, make sure pundi kencing tu penuh ya. Minum air bnyak2 supaya pundi kencing tu tekan rahim dan memudahkan scan and mudah nmpak kantung. Sy dlu 5 minggu pun dah nmpk. Tahan kencing sampai nak scan 😂 Tapi Alhamdulillah mmg mudah je jumpa kantung. Doc pun ckp mmg bagus cmtu. Senang nak scan

normal klu bg saya la..sbb 5 weeks masih kecik... tggu 8weeks bru ada nmpk jtg... sya skrg prgnt ank ke-4... sbb bnda ni la sya banyak masalah awal pregnnt sblum ni.... xnmpak bby lg... tggu msuk 2 bulan cuba scan lg... as long awal pregnnt xda masalah... semua ok... bykkn bdoa dan mkn mknan bkhasiat dan folic acid...

Normal. Actually klu br 5 weeks, klinik x kan scan. Sbb dia ckp mmg xkan nmpk. Mereka akan suruh dtg senula minggu 10 mcm tu je. Sy dulu pegi klinik nk scan. Frst child. Doc bgtau buat test upt sj. No scan. Sbb x nmpk ape lg tu. Buang duit sj nnti

sama lh ngn sya.. msa scan 6w doc ckp x nampak.. walaupun scan atas n bwah.. but after 10w.. sya scan kat kk.. doc cakap baby masih kecil lagi.. dlm 8w.. x sma tarikh ngn kiraan period.. sekarang dah 16w.. repeat scan alhamdullilah.. baru nampak heart beat🥰🥰🥰

1y ago

Salam sis nk tnya ape beza mcm kita scan x nmpk dgn kndungan x menjadi ye? Sb saya mse scN 4 weeks x nmpk lagi lepastu scan 5 minggu dr kata kntung mgkin mcm bkn 5 mggu normal ke?

Sy masuk minggu ke 8.langsung x nampak apabila scan di kk.doc pula dah risau n minta buat urine test skali lg.tgk memang +.Tapi entah knp x nampak.diminta dpt semula 11th december.moga2 nampaklah.anak pertama stelah 9 thn berdoa

5y ago

Sy 6 week pun masih xnampak...risau jgk ni...