normal ke second trimister, sebulan berat naik 3 kilo?

9 Balas

sy sebulan naik 6kg start kandungan 4bln...sebelum mngandung 38,kandungan 4bln jd 45kg..skrng kandungn dh 6 bln naik lg 4kg jd 50kg...last sminggu 2x kena gi klinik cek tekanan darah...aduhh tk mkn lapar,dh mkn naik mndadak 😬

Ikut bmi ibu sebelum pregnant. Kita ada scale berapa kg/minggu kena naikkan berat bdn. Kalau underweight 0.5kg/week tapi kalau normal 0.4kg/week. Ada dlm buku pink info utk kenaikkan berat bdan bg ibu mengandung.

kalau sy trimester ke 1 xnaik2 berat, msuk trimester ke 2 ni naik 3 kg. dari 41kg naik 3kg jd 44kg. dr tarik nafas lega jap sbb dy risau brt sy xnaik2 🤣 tp baby makin sihat🤣..

Berat saya pun naik 3kg sebulan. Terus diawalkan minum air gula. Lepas minum alhamdulillah tak sangkut GDM tapi kena control makan juga sis.

normal sbb kita start lapar n nak mgunyah ja kan. tapi ikut bmi kita bole naik berapa sbln, kalau lebih byk kena bising. 😂 .

Sama laa 3kg naik berat . Tapi stakat nim dr tkde bg mnum lagi . Dr kata masih muda😂

2y ago

Kalau sejarah keluarga ada kencing manis bukan kena minum air gula jugak ke? Tak kira muda or tua?

byk sgt tuu. nnti doktor suruh minum air gula awal. tkut gula tinggi.

sy naik 3kg jga..dr 54 ke 57..dr sruh mnum air gula awal2..

smmela . brt sy dari 41 kg naik 2 kg. hahaha.