Kami stress ..

Normal ke ? Baby saya sebelah siang kuat menangis .. nk di pegang jea dari pagi smpai lepas magrib... tapi lepas magrib baru diaa boleh diam tidur... stress laahh mcm nie ... susu dah bagi mandi sudah pempers dah tukar perut tak kembung .. semua dah check..tapi still sama jea ... mental3x...

Kami stress ..
12 Balas

Sabar ye encik puan..maybe boleh try google high-demand baby..anak kedua sy girl pun macam ni dulu masa dalam hari sampai dah 3 bulan mcm tu..sentiasa nak dipegang..xnak org lain..nak sy je..even dgn ayah dia pun dia xnak.. time tido kena pangku dkt lengan sampai sy kena demam urat belikat..asal letak je nangis..kelam kabut dibuatnya..nak mandi kencing berak masak semua jd huru hara kena cepat2..time sy nak makan pun kena pangku dia..anak sulung pun kecik lg masa tu baru setahun lebih..berpantang sendiri berdua je dgn suami..mujur lah segala urusan rumah suami tolong..sy cuma settlekan anak2 je..hari2 sy pasang ayat al-quran..beli yg radio quran kecik tu biar je terpasang setiap hari setiap waktu..tak pernah tutup pun radio tu unless nak guna plug tu kejap..anak2 yg baru melihat dunia ni mereka masih lg dalam keadaan insecure. Jd mereka kdg sentiasa nk dipegang dipeluk..kdg bkn sbb kita nk biasa manjakan ke ape tp mmg sifat mereka mcm tu sbb 9 bulan dalam perut mereka rasa mcm tu..jd ada stengah baby akan ambil masa utk sesuaikan diri.. anak girl sy tu skrg dah nk masuk 2 tahun..masih manja cuma dah pndai berjalan ni dukung pun taknak..bila nk gomol2 dia akan meronta rimas..tiba2 rindu pulak saat masa dia kecik xnak dilepaskan tu😅 jd harap encik & isteri sabar banyak2 ya..skrg mungkin dugaan ujian tp bila mereka dah besar akan jadi kenangan ☺️✌️

Sabar sis..sy ank pertama mcm ni juga..dia mula teriak pukul 3petang sampai la pkoi 6.30 esok pagi. tidur sat ,dia sambung teriak pkoi 10pg smpai 2.30ptg..tidur setgh jam..pkoi 3ptg smbung lagi smpai la habis pantang.. skrg umur dia 2bln 2mggu hr ni..sis bygkan la stresa tahap mana sy ms tu.. sy sabar je tkt meroyan 😅. sy berubat kampung 10 org dh myk celak berbotol tak terkira .. Alhamdulillah habis pantang tu senyap terus dr teriak2 .. drh nifas sy smpai hari ke 42..bila dh blh solat sy doa mcm ni *Ya Allah jika anakku (sebut nama) berjaga Kau tenangkan la dia, Jika dia tidur Kau bg la dia tidur lena.* Alhamdulillah menjadi sis..

baby apa je dia mampu bt, xkan nk expect jaga baby ni mcm jaga kucing, bg makan , bersih taik, dh settle.. klau dia sakit dia nangis, dia lpar dia nangis, dia nk mnja pun dia akn nangis.. dh tu je dia mampu bt, len la kuar je dr perut dia terus pndai ckap dia nk apa.. pas tu nk expect baby diam je bgus je, bg mkan bg mndi bersih berak dah baby akn diam sndiri.. aiyooo mak apa camni

High demand baby kot wak, ce check baby language dalam fb, try belajar dalam tu. Die ade bagi tips utk high demand baby, x semua org kene high demand ni, kalau dorg dah kene baru la tahu struggle nak handle high demand baby ni. Byk byk kan mengucap je ye, try to not think a lot, cari jalan utk alihkan perhatian supaya x stress sangat.

3y ago

Tq untuk info nie .. alhamdulillah bby dah okeyy....

sabar dan terus sabar serta ikhtiar,sya 2 thun x merasa tido mlm,sbb ank asyik nangis je bila tiba time mgrib smpai ke subuh,kdg bwk smpai ke lps subuh,alhmdulillah berkat sabar sya dan suami,ank dh ok skrg nie,dh sekolah serta membesar dgn sihat,lain ank lain ragam,anggap smua yg trjdi ujian untk kita yg bergelar ibu bpa...

3y ago

Allhamdulillah sis... semua dah okey... bawa berubat kat ustaz semalam.. hari nie nyenyak dia tidur .. tak melalak tak tentu pasal..

baby sis berapa bulan? baby baru lahir normal lah sis asyik menangis je.. dye nak mengempeng manjang. nak bau ibu dekat2 dengan dye.. sis jangan stress. nikmati masa ni.. bila baby dah besar nanti sis akan rindukan saat ni.. banyakkan doa pada Allah permudahkan segala urusan sis jaga baby sis ye..

biasa lah sis, kehidupan menjadi ibu. semua ni kenangan. nanti anak dah besar kita akan rindu moment moment ni. apapun fighting, jangan putus asa besarkan baby okay 😘😘 semoga sis diberi kekuatan dan ketabahan demi membesarkan anak ❤️

sedih baca status yg macam ni kenapa rasa baby tu beban nak ada anak memang kena sedia mental n fizikal masing2 ada cabaran nak jaga anak kecik jangan merungut sebab itu rezki dari Allah bulan puasa ni kenalah banyak bersabar

kalau ank xblh tdo even dh pujuk dan buat mcm2 cer encik try bukak ayat2 suci Al-Quran sepanjang hari + tiap2 hri supaya anak akan rs tenang n ok...in shaa Allah smua akan ok..mg d pmudahkan segalanya..aamiin

baby bahasa dia mmg menangis.. nama pun baby.. kalau x nangis tu yg kita risau.. sbb tu nak ada baby ni kena banyak membaca.. kena sedia mental dan physical.. semua org ada cabaran dlm besarkan anak..

3y ago

alhamdulillah.. hehehe..