Scan 2weeks

Is it normal kalau scan tp xnampak apa2 lg? kantung pun xada ?. Estimated usia kandungan 2weeks.. Dr kk kira dari last period bulan may but actually ada keluar darah coklat sikit masa 11/6 lepas tu dh xde. Dr suruh dtg scan lg dua minggu utk tgok ada ke x. risau dan nervous ?

18 Balas

Normal. Saya 11 weeks baru nampak. Saya pegi 3 klinik buat scan. Ada satu klinik je scan baby nampak "dot" and cakap 2 minggu. Tapi saya tak puas hati sbb dah rasa tanda2 pregnant tu lebih dari 2 minggu. Sanggup pegi andora hospital bayar mahal2 buat vaginal scan, nampak baby rupanya dah 6 minggu. Scan biasa mmg tak nampak. Vaginal scan boleh nampak. So kalau tak tahan nak tengok sgt, pegi lah buat vaginal scan.

5y ago

Hehe. Sebab saya satu kantung tu ada dua baby. Satu tu memang nampak heartbeat. Satu lagi tu... Tak pasti lah. Huhu risau

biasa 2w awal lg nk nmpk... klu 1st stgh org ssh skit nk nmpk... klu kdgn dh 7-8w biasa dh dgr heartbeat.. ape pon depends pd org itu... think positive n jgn pk sgt... doa byk2 moga ade rezeki bby... better awal pregnant nih jgn byk gerak... sbb kite tak tahu bdn kite sensetif.. klu boleh rest baring je... ckup time mandi makan tue je...

emm 2w tu dr kk yang cakap atau awak yang cakap? kalau 2 weeks mmg tak nampak apa. lagi2 scan kat kk. 4 minggu pun kadang nampak kecik sangat. scan 6 minggu pun kadang nampak kantung saja. kalau nak nampak betul kena tunggu 8 weeks ke atas. unless buat scan ikut bawah la boleh ja nampak walaupun kecik.

5y ago

Ok sis tq bg info hehe 😘

Darah coklat tu bukan period sis. Sy pun ada keluar darah coklat sikit2 masa pregnant. Sy scan 10w6d baru nampak shape baby. Tips scan under 12w: Pastikan sis minum air 1botol mineral besar sebelum scan. Bila rasa nak terkencing terus pergi scan. Nampak sgt jelas.

5y ago

Ohh lau kuar cklat2 tu x dew mslh yee sis sye 9w..smlm bnyk plak dy kluar..rsau gak..😓12y kami menunggu tok 2nd bby

Sy 1st scan 4 weeks x nampak sis. And then ada bleeding, at 5 weeks scan lagi (ikut bawah) ada nampak kantung baby je. Td sy baru pegi scan 7 weeks alhamdulillah dh nampak jantung dia. Insyaallah stay positive sis everything will b okay.

5y ago

Alhamdulillah sis, tq sis semoga baby dan sis sihat sentiasa aamiin 😍 jaga diri ya sis 🤩

2weeks memang tak nampak apa apa lagi. Normal je tu. Saya dulu masa 5 weeks pun tak nampak kantung. Masa 8 weeks baru nampak kantung & dengar heartbeat masa scan

Normal tak nampak kantung baru 2 minggu. Saya 8 minggu pun tak nampak lagi. 10 minggu baru nampak.

normal sis.. saya 7 weeks baru nampak kantung dan degupan jantung baby... think positive..

5y ago

Ok sis tq , sis take care ya 😘

normal sis. macam saya, skrg dah 8 weeks. nanti nak scan pastikan bladder awal penuh tau

5y ago

hehe aah. kalau tak nanti takut taknampak

2 weeks mmg xnampak apa lagi... Saya 6 weeks pun xnampak apa lagi...

5y ago

Sama2 kita sis... Take care yea...