Sakit Belakangg dan Pinggul

Normal ka kalau dah 25minggu sakit belakang & pinggul . Nak tidur pun tak selesa . Pusing kiri kanan semua tak kena . Ada petua untuk selesa tidur .

2 Balas

Normal sbb perubahan struktur tulang dan otot pinggul dan belakang. Tips masa tido 1. Baring terlentang Kalau baring position ni, kaki perlu ditinggikan. Letak bantal bawah lutut. Ini utk luruskan tulang belakang dan kurangkan tekanan dekat bahagian pinggang (lumbar region). 2. Baring mengiring Position ni yg terbaik utk ibu mengandung. X kesah mengiring kiri atau kanan, bantal perlu diletak kat celah kaki. Alas dgn bantal lembut atau yg x tinggi sangat kat belakang pinggang. Mengiring x perlu pun nak mengiring sepenuhnya. Boleh je nak bersandar pd bantal yg dah letak kat belakang tu. Ikut yg mana selesa. 3. Elakkan baring meniarap sbb position ni akan bg tekanan pd baby dlm rahim. 4. Bgn dari tido Bila nak bgn, pastikan mengiring penuh dulu, turunkan kaki dan tolak badan guna tgn utk bgn. Duduk dulu dlm 1-2 min, baru berdiri Puan boleh jugak cari bantal U shape utk ibu mengandung kat Shopee atau aeon.

Sy tdur sandar. Bntal dkt pinggang mcm atas kerusi massage