Pregnant Oh Pregnant ?

Nk tnya momies2 pngalaman ade x supplement bleh turun kan gula masa pregnancy, sy baru 13 minggu detect GDM doc suruh control baru2 ni amik darah hba1c 5.5 mmol tp paras borderline, doc ckp? dah la kena kerap buat bsp cek paras gula 4x sehari ,stress jugak la, sy ni tkot nanti2 kna insulin ade x momies2 tau cara atau supplements bole kurangkn gula mase prgnant?

2 Balas

Supplement takda.. Tapi kena stop makan nasi + white bread + sugar. DIET.. Sya pun kena gdm masa hujung2 pregnancy dlu 35weeks lepastu Dr sru sya diet white breat + nasi + mee2 sgala mee.. sya hnya mkn wholemeal bread no sugar.. alhamdulillah ok jga la.. turun 1kg 🤣😅 gdm pun ok for a while.. it wont last.. sbb masa pregnant ni kita pnya hormone tdak stabil.. susah sgt mahu stabilkan gula dlm badan kita.. ao kena hati2.. Susu minum 0sugar.. sya mnum dutchlady.. buah mkn kiwi & jambu batu ja.. less sugar.. smua yg manis boleh cut off.. Tak kira la buah ka.. klu manis.. mmg manis dan akn tingktkn gula dlm bdan..

Sedihnya sis skang morning sickness ade lg sbb awal xbole nk telan vitamin ase nk muntah mkn pon memlih xkna sikit mesti muntah, xtau la bila nk berakhir susu dah mang xlalu 😞sbb detect GDM awai ase cm stress sgt kalau xamik jus msa amik vitamin mesti xdpt nk telan