Terasa Mcm nyucuk² dekat tulang kemaluan..

Nk tnya ibu² dkt luar sana pernah tak mengalami MCM saya..rasa nyucuk² dekat tulang kemaluan,rasa sakit MCM ank terklur dh bby,tapi tak pon..dia punya sakit tu tendang,nyucuk kuat dekat tulang pelvik saya bahagian dlm..saya dh 36weeks 2days..masih belom ada tanda tanda nk bersalin tu saya masih stay dkt rumah lgi lh..dngn nk berjln pon dh tak larat sngt,sakit pinggang dh MCM tercabut rasa nya..kaki belah kanan celah kangkang..bila Pijak je kaki atas lantai rasa terus berdenyut sakit sngt nk jln..🤰ibu² pernah tak rasa mcm saya ni..dkt tulang kemaluan tu bila ank gerak rasa mcm ank tu tolak nk keluar dah..sakit tu nyucuk² tpi tanda nk bersalin blom ada lgi seperti darah, atu air ketuban ke,lendir campur darah ke..bolh bgi pendapat tak knpa ya..🤔

18 Balas

sebelum bersalin 5 september haritu, saya pun sakit tulang kemaluan. nak bangun nak tidur terkeluar airmata tahan sakit. tulang ekor pun sakit. nak duduk mmg kena alas bantal. sy start turun tnda tepat2 38w. tanda lendir dan darah je sampai hari nak bersalin.. 38w 4d sy bersalin. 5hari sy sakit contraction. 2hari sakit 10min skali. sy tahan lagi sakit kat rumah. hari ke3,4 sakit 5min skali. hari ke4 ada checkup kk, masa tu nurse tgk saya resah. nurse suruh duduk, saya takboleh duduk. nurse risau. terus suruh doc refer hospital. tp saya tak pergi lagi hospital pg tu. saya tahan lagi sakit. ptg pukul 6 baru saya serah diri. sbb sakit sangat2 da. tp tula tak bersalin jugak. hari ke5 tgahari tu start sakit 5min 2kali. makin lama makin pendek masa. 2min skali. ptg tu 1min skali. memang kaki tak mampu nk gerak da. tp 10.40 bidan pecahkan ketuban, 11mlm slamat bersalin. kalau ingat balik sakit contraction. taknak da mengandung🤣

beza saya...skng dh 20w...dh start "rse" mcm tu smpai kne pkai belly belt . tnye doc.. knpe rse terlalu awal.. doc ckp...fktor hormon dn tulang pelvik kiter tu dh longgar sbb tulang tu dlm keadaan releks.. .. klu seawal 20w dh rse.. xmustahil.. doc ckp...sye akn merasakn terus menerus sehingga bersalin...cra mngatasi...ampu perut dngn belly belt.. alhmdulillah rse tu hilng...to...sometimes...klu.lasak buat kje...rse ty akn dtg...klu yg mnunggu hari...ade lh normal...

itu normal sis.. sy dari 33weeks sampai skg genap 39week.. tanda² nk bersalin yg lain xde lagi.. hari² berjalan dan buat senaman utk bukaan(follow tiktok noren rashid).. harap bersalin minggu ni.. xtahan dh .. mlm susah tido..

Bila dah sarat memang akan sakit di tulang pelvik, pinggang dan celah kelangkang. Baby makin besar pula. Lagi bertambah aktif. Kena banyak berdoa moga dipermudah perjalanan bersalin ya

Ya Allah. Ade jugak org alami macam saya alami. Saya cerita kat kawan & suami. DiOrg tak tahu rasanya macam mana. Saya juga alaminya. Skrg baru 22 week. Saya pun pelik kenapa rasa mcm tu.

2y ago

ya saya smpi skrng dah 36minggu4hari pon masih lgi terasa..😊

normal jer.. sebab saye pun rasa mcm tue.nak pusing badan kiri kanan pun rasa sakit.. tapi setiap posisi kene gerak slow² xleh gopoh2.in sha allah semoga selamat sampai bersalin nanti.

ohhh itu normal je..sy kadang tgh berjalan .boleh ter stop terus...mcm kena letrik...terdiam...tu baby dah masuk laluan dah...nurse pn kata gitu...biasa je tu...tp kena tahan sikit lah...

2y ago

haah..btul tu sis rasa mcm letrik kn..MCM tu lh saya rasa..trus terdiam Sya..fikir dh nk bersalin ke..eh tanda blom ada lgi klur..biar dulu lh smpi tanda dh klur Bharu pergi hospital..memang rasa sakit sikit..MCM bby tu dh nk push terklur rasa nya..😅😂😁🤭

Sy pun rasa mcm tu start perut 20w, masuk 30w makin sakit sampai nk bgn berjalan pun susah. Sy pernah tanya doktor dia kata normal. Sy turun tanda and terus beranak masa 37w.

normal puan saya yang 30w ni pun ada terasa macam juga bila berjalan terasa baby nak keluar , sebab bila kepala baby dah kat bawah memang akan rasa macam tu lahh ..

normal sis sy juga rasa mcm tu masa ank first doktor ckp tu salah satu tanda nya baby dah drop. cuba sis perhatikan @ masa buat pemeriksaan nnt tanya baby dah drop ke?