naktahu

nk tnya ada tk mommy's kat sni yg ada pngalaman mcm sya.....sya dh prgnt 6weeks ,bole d kata kn stiap hari bleeding tp xbyk dn bwrna coklat,dn xda sakit prut apa2 atw drah yg beketul2,,kerap juga pegi klinik pegi check up

7 Balas

Yup bykkan berehat... First baby saya dari 6 mgu kandungan saya bleeding... Bila byk guna daya perut, mesti bleeding... Itu tanda x baik mmg kene jaga betul2 bila2 masa kita dlm keadaan miscarriage... Lagi perut membesar akan ada rasa tekanan pada perut smpi saya disahkan placenta previa type 3 posterior... Smpi doktor sarankan saya berhenti kerja utk jaga kandungan... Saya jamin bnda tu dgn doktor so setiap kali bleeding ubatnya ada lah baring sahaja rehatkan perut 2 hingga 4 hari... Alhamdulillah boss sgt faham dlm sebulan saya mesti cuti 2 atau 4 hari... Dari 6 weeks tu smpi 22 weeks doktor bantu ubat kuat rahim... Alhamdulillah semua dipermudahkan emosi kita paling pnting n suami main peranan... Klu tgk darah mesti menangis je... Bila lepas 22 weeks kita akan sikit tenang dlm stress... So fasa ni semua pnting bila baby dah gerak2 lagi kita x fikir ancaman tu... Tapi kene masuk hospital awal la... Klu pendarahan kita nmpk mcm x berhenti... So buat sementara waktu ni saya sarankan jgn bersama suami.. Kdg normal bleeding awal kandungan kdg mmg nak bagi notice kita dlm bahaya so klu tak sure kita kene rujuk ke pakar... So elakkan angkat berat, mencangkung n memanjat

Sy dh 10 minggu.. Now tgh alami.. Bleeding skit berwarna coklet.. Mgkin sbb g keje bwk moto.. Xbole buat keje berat.. Now tgh mkn ubt kuat rahim Dan amalkan jus mamariam

Byk kan rehat..kandungan msih baru lgi...darah implantation tu @ lbih dkenali spotting bleeding...tidak merbahaya...elakkan krja2 berat..

Saya harini 10minggu 3hari tiba2 ad spotting darah tapi kuantiti sgt sedikit warna merah muda,cuma kerap sakit badan belakang ???

4y ago

Sama mcm saya sis..sakit blkg jer...spotting bleeding pun sikit...

Bykkan berehat. Kurangkn bjalan. Klau boleh jgn bt keje umah ap2 lg. Rehat je. Mkn ubat yg dktor bg.

Sis boleh pegi beli vitamin folic.... ?Tu pesan doc kat akak dulu...

Kena byk berehat tu sis sbb kandungan masih baru sgt