boleh ke bg bby makan ubat?

Nk tnya ad x momy2 kt sni prnh g cek kuning kt swasta..hari ni sy try pergi..dh cek semua bcaan kuning bby 10.3..doc suruh mkn ubt yg dia bg tu..sehari 2x mkn..12jm 12jm..hari khamis doc suruh dtg cek lg..sy risau lak nk bg mkn ubt sbb bby bru lg 12 hari

boleh ke bg bby makan ubat?
52 Balas

Xpernah lg dgr bby dlm hari kna mkn ubat utk kuning.. Lgpun bacaan 10 boleh turun lg tu... Risau pulak sgrnya.. Xyah bg la sis

4y ago

Xbg pun sis...cuma kerapkn bby mnyusu..alhamdulillah ada kala bby skrng dia bgun sndri mnyusu...klu dlu nk kena kejutkn je

tak blh laa....mama kalau baby kuning kasi dia minum sikit2 air lps tu tiap2 hari urut perut baby kasi buang air besar

Masa anak sy demam kuning pun doktor bg ubat. Tp ubat cecair la bukan ubat pepejal. Ubat tu utk turunkan kuning nya lg cepat

4y ago

Tp sy bukan kk yg bg ubat..doktor kat kk cuma suruh kerap susukan anak. Yg bg ubat tu doktor kat ppum

Kerapkan menyusu. Sy mandikan baby sy dgn air cap badak.. Alhamdulillah ok.. G check kuning d kk msuk kli ke 4 dh xde

4y ago

Sy guna sehari sebotol

Mndikn baby dgn daun Peria InsyaAllah 2,3 hri akn trun srta mrta kuning bby tu.pnglaman sndri alhamdulillah.

Biasanyaa kuning ni ubat dia kerap bagi susu je,taktahu pulak ada ubat mcmni😅 kerapkan anak menyusu sis.

..cuba try mandikan daun belimbing buluh..ikhtiar je..klau sesuai...lpastu kerapkan menyusukan bayi..bf tau...

4y ago

Tu hari Dh try tp lg naik bacaan..xserasi kot

Bukan baby yg makan. Awak yg makan kot. 😑. Mana boleh baby 12 hari makan ubat. Baik g klinik semula. 😑

4y ago

Klu sy mkn npe dia bg ubt potong2 kecik mcm tu...sy bkn pekak..dia ckp suruh hancurkn ubt tu smpi jd halus..campur air skit bg bby mkn..yg penting skrng ubt tu sy xbg bby mkn...

Tx pernah la dgr baby kena mkn ubt.. jgn bg sis.. lebih baik taye pada yg pakar lebih Arif Hal n..

4y ago

Mandikan dgn daun belimbing atau kucai sis. Biasa la baby Masa keluar akan kena kuning.. paling lama pun 2 week

BOLE TUNJUK NAMA KLINIK TU TAK SIS ... INCASE KALAU ADA MOMY2 YANG LAIN TERKENA BOLE ELAKKAN ...

4y ago

Maaf xboleh la sis..sbb klinik tu dh lama dh ad kt tempat sy..klinik pakar kanak2..ramai dh org hntr sana...