nk mintak pendapat

Nk tanya.. sape kt sini pernah jaga org tua yg sakit kt hosp waktu tgh pregnant ni? Selamat ke kalau sy jaga abah sy kt hosp? Risau.. 1. Takut berjangkit plak penyakit lain.. yela hosp kn mcm2 penyakit.. 2. Takut sy yg tak larat.. abah nk pegi toilet pon kena org angkat letak atas wheelchair ? buat masa skrg adik beradik yg lain dok bergilir jaga.. sy je blum pernah jaga ?

14 Balas

Sy punya advise, sis kena tgk adik beradik sis, kalu dorg ok gilir2 tanpa sis, ok la. Kalu tak berapa ok, sis kena pandai ambil hati adik beradik juga. Selalu berterima kasih, selalu meminta maaf tak dpt nak jaga abah skrg. Sbb kalu tak perlu angkat, takde masalah. Sekadar teman je. Maybe sis boleh masak bg kat sapa yg jaga. Kalu adik beradik tu ada anak, tlg jagakan anaknya. Cuba sedaya upaya permudahkan urusan adik beradik yg lain juga. Mungkin masa ni sis tak boleh berbakti, tapi lain kali mungkin adik beradik yg lain pula tak dpt jaga, sis boleh ambil tanggunjwb masa tu. Yg penting communication dengan adik beradik yg lain.

Sy pernah jga arwah mak kt icu bln1 thun nie sy pregnant...niat nk jga org tua...2hri je arwah mak sakit...sy msa tu bdn lemah mmg kena bnykkn berehat,..tp sy hnya fkir mak...suami sy pon tggu kt icu..sbb sy xbleh stress bahaya pd kandungan..Alhamdulillah allah lindungi kndungan sy...arwah mak hnya penat je...bila p hospital trus xsedar dri..allah syg mak sy...jd dia ambk mak sy awl...anak sy yg sulg cucu ke 4..arwah mak xpnah main ngn cucu kecik...dia mmg nk jga sy dlm pantg dan nk jga cucu dia...allah lebih sygi mak.Alhamdulillah semua ahli keluarga tggu kt ruang icu

Sy pon dah alami haritu. Masa pregnant 7 bulan. Tapi alhamdulillah adik beradik sy timbang rase. Pakat2 duk gilir jaga abah. Sy hanya datang melawat & bawa makanan. Tu pon time sy tak ke klinik & sy larat. Sedih jugak time tu tak dapat nak jaga abah. Moga mereka diberikan kemudahan dari Allah. Aaamiinn.

Baik jgnlah sis,org hamil antibody rendah mudah kna jangkitan,lbh2 hosp..dan klu ayah skt plg sesuai ank llki utk mguruskan p tandas dan mandi segala.Adik beradik pun rasanya fhm klu sis menolak sbb keadaan sis hamil. Kita pregnant tdk blh stress,kurang rehat dan angkat berat nati trn drh kna thn hosp

Boleh jaga x mslh. Cuma skrg ni virus covid-19, h1n1 belum reda.. lagi imun prgnt ni rendah. Risiko untuk kena tinggi.... Standby hand sanitizer. Mask. Kerap minum air untuk elak tekak kering. Kerap jg cuci tangan.. if katil belah penjaga @pesakit ada gegala batuk, selesema jarakkan diri.

Allahu a'lam, berjangkit ke tidak itu soal No 2, boleh tanya dokter lebih AFDHAL 👍. No 1. Ikhlaskan hati. Juga tanya lah encik suami, minta kebenarannya. Sebb bila dah kahwin ni Suami orang paling utama buat keputusan dalam keluarga.

Sy mse awl kandungan jaga mak sy warded sbb operation masuk skru kt bahu. Risau jugak dgn kandungan. Tp sy niatkan semoga Allah balas dgn mempermudahkan urusan bersalin nti. Alhamdulillah xde ape yg berlaku. Kandungan pn sihat je.

Tak pa. Nanti klau bab2 kena angkat minta tolong dgn nurse. Tpi klau boleh adik beradik yang lain kena timbang rasa sebab kesian ibu mengandung tidur di kerusi. Klau boleh bagi2 tugas. Sis jaga siang adik beradik yg lain jga malam.

Nk angkat ayah g toilet tu..risau kndungan..angkat benda yg agak brt ..lg 1 antibody ibu mngdung ni.kita xthu org yg dtg mlwat sekeliling ada bwa pnykit x ..bersin ke batuk ke..better bincg gn suami dlu ye

jangan terlalu obses sangat masa pregnant .. abah awak ade penyakit yg bole bejangkit ke ? kalau takde rasanye takde masalah nak jaga .. kalau awak memg tak nak jaga baik tayah jaga jea senang

5y ago

That y dia tanya.. yg kena hati2 prmpn yg prgnt.. kalau kena pykit bjangkit mgkin bdn si ibu ok, tp bby dlm sana ok ke x ? Sis kalau xsuka xpyh komen cmtu.. ada cara nk bls komen org..