Nak luah perasaan .

Sy penat 😭. hari² xckup rehat . kdang² stress smpai trpkul anak umr 1thun7bln . sy tgh pregnant 29w, dan kena jaga mak mertua yg sakit saraf xbleh jalan . hari² kena angkat bwk dia nak mndy, nak berak . penat tuhan je yg tahu 😭. pernah minta suami bincang dgn adk bradk dia utk carikan pngasuh utk jaga mak mertua , sbb sy tgah sarat. tp dia xnak sbb takut adk bradk dia kata kami xnak jaga mak .

4 Balas

Ambik je lah org sis. Jururawat @ caregiver skarang nie berlambak Sgt2 di pasaran. Ambik lah beberapa jam, dr pg - ptg, die boleh uruskan mak mertua termasuk mandi, bg makan, bwk pergi toilet, bg ubat semua. Awak pun tgh preggy tu, bukan larat mana pun. Sy pun very sure yg awak pun mesti ada alahan + badan sakit2 ye lah bawa org dlm perut kan. Suami pun x kn x dpt fikir pasal tu. Yg adik beradik suami yg lain pun x fikir ke pasal awak preggy tu. Sy rasa kalau awak x preggu okay je kan nk jaga mertua tu. Nie preggy, lg bertambah cepat penat kan badan. Apa2 pun bincang la semula dgn suami pasal nie. Kesian kt baby belum lahir, takut mummy die overtired, baby pun overtired...

Suami boleh je suarakan pada adik beradik yg wife dah sarat & tak kuat jaga mak. Suami kena tegas lah. Common sense ni adik beradik pun boleh fikir logik ibu mengandung yg sarat nk buat kerja2 semua tu mana lah larat. Awak cuba meragam sikit kt laki awak

Menantu x wajib pun jaga mertua , suami pun xkn la xpikir lngsung keadaan isteri yg tngh sarat . Jd apa2 mula la nk salahkan isteri ayooo

Aduhai. Kena hire org jugak. Suami tu kena prihatin jgn fikir apa org fikir. Lagipuj tu tanggungjawab dia, bkn menantu.