My first bby. And pengalaman baru. Tips bersalin😘😍🥰 Smoga mommey yg tgh tgu due date dipermudahkan .

Nk share pengalaman. Ramai pengalaman lain2 kan. Sy pun lain mujur pergi serah diri awal kalau tak beranak kat rumah sbb tiada tanda sakit ap2 haa. Nk beranak lele bru rasa sakit tu 😂 Tarikh : 4/12/20 sy pernah update di group ni tanya psal ketumban pecah tp tak rasa sakit, Jam 1AM ketumban pecah tp tak rasa apa2, Jam 6am bru ke hospital sbb berdebar non stop pula ketumban keluar. Ada yg ckp 2/3 hri bru beranak doc takkan tahan , tp rsa cm risau juga tkot ketumban kering, and last g hospital Doc scan and check jalan, air ketumban msh bnyk lg but 7am mereka tolak sy ke wad sbb jalan dah buka 2cm tp di hantar wad risiko tinggi sbb doc takut sy emgcy kne induce if dlm masa 24hour baby sy tak keluar . Alhamdulillah , Allah permudahkan, dpt tips dari sorg docter muda suruh main nipple utk bg rangsangan dan jalan cepat buka, 10.49pm sy ditolak ke labor room jalan dah buka 5cm tu pn just rasa sengugut kecik2 stiap 5second and mcm nk terberak tu doc check jalan . Sampai Labor room sekali satu contraction pn tak ada. Sumpah berdebar2 . Baby tak mengeras and gerak pun tak ada tp jantung ok. I teruskan buat rangsangan yg doc td bg tips. And jln buka 7cm dgn cpt tp still tak rasa apa2 sakit sampai nurse and doc pun pelik stiasa tanya2 saya tak ada rasa sakit kat peranakan ke apa sbb jalan dh buka 7cm tp mmg sy tak rasa apa2 pun, smpai kul 1pm baru saya rsa sakit yg nk terberak+sengugut masa tu dox check jln buka 9cm dlm stgh jam gtu dh buka 10cm trus push. Yeah. Tepat jam 1.35pm baby keluar, beranak Normal doc tak jd induce , doc tak gunting and jahitan just 1cm sbb terangkt punggung masa last skli😅😂🤣 Satu je sy tnya ramai ckp sakit contraction tu sakit segala sakit sampai jahit pn tak rasa ap, sy pula rasa jahit tu yg terlebih sakit sbb dpt docter pelatih 1cm je jahitan tp lama dia bukan main sbb banyak tetas2 salah jahit kot then dari 1cm jd 1cm stgh😂 Fuhhh sakit. Trauma bab jahit je mentang2 dia npk kita ok dia sebulat suara nak jahit berubut2 dgn kawan dia buat kita mcm patung😅😂 Ok ni tips utk mommey doa baik2 k. (**korg boleh try minum air selusuh 2minggu sblm due date, and bnykkan berjalan2, pastu bila dh ditahan buat senaman rangsangan nipple and masa teran tu bca sekali doa nabi Yunus : "lā ilāha illā anta sub-ḥānaka innī kuntu minaẓ-ẓālimīn" ) Good luck. Al the best 😘😍🥰

My first bby. And pengalaman baru. Tips bersalin😘😍🥰 Smoga mommey yg tgh tgu due date dipermudahkan .
22 Balas

Tahniah sis..sy pg td kul 6am ada keluar lendir putih cket n ada ckeeeeeet je darah yg sgt cair..pastu dr pg td smpai skrg ni, xde lg pape yg keluar..sakit pn tidak..tp dpt rs la baby msh bergerak2..fmly in law dh panik suruh g spital tp sy buat rilex je sbb instinct xde keperluan g spital g. Tp kalau ada keluar darah g xkisah la bape byk, sy ajk la husband g spital..just in case kan.. Mohon doakan untuk sy dipermudahkan mcm mana sis mudah bersalin ye 🙏🙏🙏🙏

4y ago

Arini due date sy 18.12.2020..tp masih belum bersalin n xde tanda2..esok dh kna suruh g spital sbb nurse dh buat appointment utk sy..so, kemungkinan besar kna tahan kt spital la kot😅

Sy hari tu MCM tu juga,, jln2 kan shopping mall masa 31st Aug, sebelum tu sempat masak, basuh kain segala,, cuma rasa sakit sikit sja,, jln2 kat mall just rasa ngilu2 kat bawah,,bila sampai rumah mula rasa mcm senggugut,, pecah ketuban terus ke hospital, smpai hospital rupanya dah 6cm, nurse bagi ubat utk berak, cuma jgn teran katanya,, masuk wad X sampai 1 jam baby dah keluar,,masa mengandung Su MMG banyak berjalan kaki n BYK bergerak2,,X sempat minum selusuh pun

4y ago

Eh sma sy pn msa tu sbb jln mall haha. Lama xjalan gk. Cuma sy xdpt ubt apa2 dr nurse. Ni msti dh hbs pantang kn😍😍 bestnyaa

masyaAllah untung le xrase sakit ..rezeki tu..sy ank sulung 2014 stat ketumban pecah selang 5minit sakit contraction 12jam huhu.tahan sakit dgn zikir je le tmampu..smpi masuk lR dah hlg tenage dh giveup tp sekli asben zikir nabi yunus tule.truss bdesup mari semgt smla.akhirnyer dengo jgk uweekk2 bebyy namgiss hihihi syuko.hlg trus sakitt ..

4y ago

Xpe ni kali ke dua cuba tau. Smoga dipermudahkan sgla urusan. Sy rsa contraction stgh jam atau 20mint gitu tak silap msa 9cm msa bby mmg btl2 nk kelur nampak kepala. Tu bru rsa mcm ahhhh gelupor tak ingat dunia mcm nk berak lele😂😅🤣

mcm sy la, doc check bukaan dkt wad 6cm tp lngsung tak rasa apa, doc siap ckap "sy dulu buka 2cm pun dh menggelupur sakit dah". msuk LR, bukaan 8cm baru start sakit bleh kata hampir skala 10.hilang rasa malu 😂😂 nasib hari tu bidan terlatih yg jahitkan, sambil2 sembang ja jahit tak rasa sakit🤭

4y ago

Kan . Dorg on ckp gitu kalau dorg dh gelupor haha. Kita msa 9cm tu nk meneran bru gelupor mcm tk igt dunia hahaha. Jahit tu je ahh nk gelupor pn takot sbb rsa dia cucuk pn xkene tpt. Lama pn lama😅😅 untungnya dpt yg terlatih😂😂

Sy ada juga minum air selusuh.. sy mnm mlm pgi tu Ya Allah perutni sakit sgt ii 15 jam jugak contraction dia.. tp due date lmbt lg..

4y ago

Minum awal ea. Kdg minum awl pn xboleh. Tp ni msti dh beranak kn. Kdg ambl air tu gosok kat perut selawat smbl usap ke bwh

Alhamdulillah Allahu rezeki puan mudah untuk brsalin, moga sy pn mcm tu jugak i'Allah.. Baby march nnt.. 😊 Slmt brpantang puan

4y ago

21 march nnt i'Allah

Tahniah. Alhamdulillah. Air selusuh BIG NO utk sy. Alhamdulillah Allah sntiasa permudahkan... Slmt brpantang.

4y ago

Kan . Alhamdulillah. Tp nurse msti xkn ksi minum kn hihi tp minum je 😛 Tq .

tahniah sis.may dh 38week 5days. tp xde tanda2 baby nk kuar..seronok la tu dok dlm lama😆

4y ago

Mana tau esok dia keluar . Bnykkn jejln . Round2 ke ha . Apa pn good luck and smoga slmat bersalin😘😘

Kalau sy mesti dh tertendang doc tu. Boleh pulak main tetas2 salah jahit🤣🤣

4y ago

Ah tu la mentang kita first xde pglaman dia igt xtau gmakny dia dlh jahit and tetas hahahahahahahhahahah . Sy rsa nk cekik dia je msa tu sbb lama gila 2jam mcm jahitan tu bsar sgt😂🤣😂😅😅😂

alhandulillh tahniah sis.. #16Dec2020 #IbuRA #TAPSuperMoms #TAPSuperMomsDec

4y ago

Tq dear . U dh bersalin belum?