LOW HB

Ni dah masuk 14w & 2nd time check darah still jugak low. Mommies, any suggestion?

28 Balas

Sis minum ubat apa?? Kalau sy bila minum ubat Doktor bg, Sarah sy xnaik dn muntah2. Dn drh sy rendah ja bwah 11..so Doktor sarankan sy beli ubat obimin dkt farmasi..Insha Allah ok laa hb sy 12 ketas..Dan mkn hati ayam

Sy slalu makan jambu batu.. Lg2 lg 2-3hari nak g cek.. Ad kwn pesan mkn jmbu jgn cicah asm boi.. Tp sy cicah je.. Alhamdulillah spnjg preggy smp deliver hb xpnh drop trok.. N elakkn mnuman kafein..

Sy amalkan jus pati delima gulsan dgn susu kambing lazz kurma , alhamdulillah dari awal pregg sampai 25 week tak pernah drop , yg penting sy tak minum air teh , nescafe kopi dll , sis boleh cuba ☺️

Sye pun 2 kali check hb low dah mkan macam2 low juga.. Lastly sye cuba jus mamariam alhamdulillah hb dah stable plus tambah energy. Awak pun boleh try. 😊

Akk lagi seminggu nak beranak br hb naik 11 dlu.. sblm tu mesti bawah 10.. mkn buah jambu batu.. lepas makan nasi minum air limau suam.. dan mkn yogurt

Makan jambu batu sehari sblm check up n hari check up. Saya pun hb low (10)smpai lah beranak.. alhamdulillah xde pape la ms prgnen, saya xde alahan.

Bayam, oren sunquit, kalau ada ubt iron kk bg (contohnya iberet) elakkan makan dengan supplements or ubat lain. Nnti penyerapan iron kurang

Seblum ni hb sy 8.7 mcm² sy mkn tp x gak naik... So kwan suruh sy amalkan sunqick setiap kali mkn vitamin alhamdulillah hb sy dh naik 11

Minum air fresh oren tnpa gula...buat sendiri...2 yg sy dpt msa pregnant dlu...sis bleh amalkn mkn buah kurma, delima,kekacang

try mnyk kelapa dara ibu(mkdi) , consume tu mntain 12.7 smp dlver , baby kuar pon xkena jaundice even sy drh O+ 😊